Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Bijzondere tuinen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 26 april 2021
316 sec


De projectenparade is een overzicht van de mooiste en meest innovatieve tuinprojecten van de afgelopen tijd.

Aanleg kleurrijke bedrijfstuin in Hengelo
Aanleg kleurrijke bedrijfstuin in Hengelo

Aanleg kleurrijke bedrijfstuin in Hengelo

Een natuurlijke bedrijfstuin voor een ondernemer werkzaam in de openbare ruimte is het visitekaartje voor het bedrijf. Als ondernemer wil je graag dat je klant een goed gevoel heeft bij jou bedrijf en zich prettig en vertrouwd voelt in de bedrijfsomgeving. Hetzelfde geldt voor de medewerkers waarvan het werkplezier wordt vergroot en stress wordt gereduceerd met als gevolg een lager ziekteverzuim?
Voor Profiel, adviseurs en ingenieurs in de openbare ruimte in Hengelo maakten wij een natuurlijke tuin met veel bloeiende vaste planten en grassen. De bloeiende borders steken mooi af tegen het strakke bedrijfspand en zorgen voor een kleurrijk geheel. De (blok)hagen van Prunus lusitanica "Angustifolia" zorgen voor het wintergroene geraamte van de tuin. De hagen van Carpinus rondom de parkeerplaatsen zijn voorgeschreven op dit bedrijfsterrein. In de borders is een beregeningssysteem aangelegd voor het watergeven.Opdrachtgever : Profiel, adviseurs en ingenieurs in de openbare ruimte
Uitvoering : Dutch Quality Gardens Eshuis Hoveniers www.eshuishoveniers.nl
Leverancier beplanting : Olaf Nijenkamp Tuinplanten


Renovatie daktuin in Assen

Renovatie daktuin in Assen

Een bestaande daktuin die aan renovatie toe is, beperkt ruimte, lastige bereikbaarheid én specifieke wensen vanuit een vereniging van eigenaren. Binnen deze kaders heeft Hoveniersbedrijf Marco Bakker de daktuin van VvE Kroonwerk in hartje Assen van een uitstraling voorzien.


Het resultaat is een kleurrijke daktuin waar bewoners tot rust kunnen komen in een groene omgeving. Met voldoende plek voor samenzijn én wandelen. Naast de wensen vanuit bewoners moest er rekening worden gehouden met draagkracht van het dak, afwateringsmogelijkheden en toegankelijkheid. Om een aantrekkelijke omgeving te creëren is bijvoorbeeld gekozen om met corenstalen plantenbakken de hoogte in te gaan. Deze bakken zijn ter plekke geconstrueerd.

Om een aantrekkelijke omgeving te creëren is bijvoorbeeld gekozen om met corenstalen plantenbakken de hoogte in te gaan

Op de foto's is te zien dat de daktuin verdiept ligt en aan alle kanten omgeven wordt door hoogbouw. Daardoor is er dagelijks relatief weinig zonlicht beschikbaar, en in de plantenkeuze is daar rekening mee gehouden. Ook voor de verdamping van regenwater is dit een belangrijke factor. Met speciale grond van grove delen creëren we meer lucht in de bodem, die het water eenvoudiger kan afvoeren. Het klinkt allemaal logisch, maar wanneer je hier niet aan denkt krijg je al snel lekkage. En dát is het laatste wat je wilt bij een daktuin.


Naam opdrachtgever: VvE Kroonwerk


Naam aannemer: Hoveniersbedrijf Marco Bakker

Aanleg achtertuin in het Brabantse Wouw
Aanleg achtertuin in het Brabantse Wouw

Aanleg achtertuin in het Brabantse Wouw

Deze kleine achtertuin heeft alles wat een comfortabele achtertuin nodig heeft! Veel groen, vrolijke zomerbloeiers en wintergroene leibomen (Quercus ilex) voor de privacy. Zo is het altijd genieten aan de eettafel of in de loungeset!
Het is een heerlijke relaxtuin met een eettafel- en loungeterras, verhoogde borders en veel bloeiende planten. Vanuit de woonkamer is een zichtlijn gemaakt de achtertuin in zodat de bewoners hier het hele jaar van kunnen genieten. Ook vanuit de loungeset is een prachtige zichtlijn de tuin in. In de avond wordt het nog mooier door de in-lite tuinverlichting.


Bijzonder in deze tuin is het kunstwerk van gerecycled metaal gemaakt door de opdrachtgever.


Deze tuin is aangelegd door Dutch Quality Gardens Visio Vireo Tuinen. In samenwerking met de opdrachtgever.
Opdrachtgever: Familie Konings
Architect: John Bijlsma, Dutch Quality Gardens Visio Vireo Tuinen & Gilbert de Jong, Concept Groen.


 Grote moderne tuin Oosterbeek
Grote moderne tuin Oosterbeek

Grote moderne tuin Oosterbeek

Tijdens de bouw van een door Strategie architecten ontworpen huis is er een tuinontwerp gemaakt door Joost Lensen. De plek waar het huis is gebouwd wordt omringd door groen. De kavel in Oosterbeek heeft grote hoogteverschillen, een extra uitdaging voor het tuinontwerp en de tuinaanleg.
Toen de bouw van het huis bijna klaar was is er meteen met het grondwerk begonnen zodat de hoveniers van Lensen overal nog goed bij konden. Om de hoogteverschillen te overbruggen zijn er keerwanden en schanskorven geplaatst.
De bewoners vinden de verbinding tussen binnen en buiten erg belangrijk. Daarom zijn er meerdere terrassen gerealiseerd, een gazon en voldoende groene beplanting.


Voor de oprit zijn dikformaat antraciet kleurige Schellevis stenen gebruikt

Aan de voorkant van het huis zijn er naast de trap die naar de voordeur leidt veel grondblijvende vaste planten aangeplant zoals, Vinca minor en Liriope muscari. In de voortuin is de mooie oude Eikenboom een echte blikvanger.
Voor de oprit zijn dikformaat antraciet kleurige Schellevis stenen gebruikt. De oprit loopt af naar de garage toe dus een goede goot om water af te voeren was noodzakelijk.
Het tuinonderhoud wordt maandelijks bijgehouden door Lensen hoveniers.Tuinontwerp: Joost Lensen
Tuinaanleg en tuinonderhoud: Lensen hoveniers Oosterbeek
Leverancier bestrating: Schellevis Beton


Luxe tuinoverkapping

De eigenaren van dit huis wilden hun tuin goed onder handen nemen. Voor hen hebben wij een luxe tuinoverkapping gemaakt, inclusief berging en een wit plafond - voor een extra frisse uitstraling. De wanden van de berging bestaan zijn gemaakt van smalle latten van hardhout. Dit geeft een moderne, strakke design look aan het geheel en is bovendien uitermate weerbestendig.


Dit geeft een moderne, strakke design look aan het geheel en is bovendien uitermate weerbestendig

Vanaf de overkapping wordt het regenwater afgevoerd via lijngootjes. Via de regenpijp verdwijnt het water onder de grond van het terras in zogeheten infiltratiekratten. Vanuit deze kratten zakt het water geleidelijk weg in de grond, wat zorgt voor een gezonde bodem en voldoende grondwater. Overigens hebben wij voor het terras keramische tegels gebruikt. Deze tegels zijn praktisch onderhoudsvrij; ze zijn kleurvast, krasvrij en kunnen zowel goed tegen hitte als kou.


Aanneemsom: € 35.000
Naam opdrachtgever: Jeroen schuur
Naam aannemer: A van Spelde Hoveniers
Contactpersoon aannemer: Antoon van Spelde


Tuin aanleg Kust Villa, Zilveren Schor, Veerse Meer

Alle facetten van deze prachtige tuin zijn door Sandee Groen ontworpen en uitgevoerd. Om de sfeer van het Veerse Meer te spiegelen naar een fijne beleving in de tuin is er kustbeplanting toegepast die hierop aansluit. Grassen als Stipa, Pennisetum en Miscanthus. Verder toegepast zijn Allium, Verbena, Anemone en Echinops voor de toevoeging van kleur en een natuurlijke afscheiding van Elaeagnus in combinatie met houten palen en dukdalfpalen. Het geheel zorgt voor mooie kleur contrasten als alles in bloei staat en groen blijft in de wintermaanden.

De tuin verbinden met het landschap en de natuur zit in de natuurlijke materialen zoals het hout, maar ook in de halfverharding zoals grind, schelpenpaden en vlonders die wij onder andere hebben gemaakt in de vorm van het terras en het haventje.


Resultaat is een schitterende, natuurlijke en klimaat adaptieve tuin zonder te veel straatwerk of grote tegelpartijen


Resultaat is een schitterende, natuurlijke en klimaat adaptieve tuin zonder te veel straatwerk of grote tegelpartijen. De hoogteverschillen zorgen voor extra dimensies in de tuin en versterken nog meer het gevoel aan de kust. Want met een woning, en tuin, op deze hoogte heb je een geweldig uitzicht over het Veerse Meer.

Naam ontwerper: Jan Sandee
Naam Hoveniersbedrijf: Sandee Groen


Aanleg moderne loungetuin
Aanleg moderne loungetuin
Aanleg moderne loungetuin
Het klaterende water. Het weelderige groen. De heerlijke geuren. En de evenwichtige combinatie van vormen, kleuren en materialen. Deze prachtige strakke loungetuin is een plek om écht tot rust te komen en even te ontsnappen aan de drukte van alledag.

In deze moderne vijvertuin hebben de tuinontwerpers van Jansen Hoveniers een samenspel van materialen gecreëerd die voor afwisseling zorgt, maar toch eenheid uitstraalt. Het waterelement zorgt voor zen en bezinning, terwijl de unieke combinatie van steen enerzijds en hout anderzijds een strak, maar toch gevarieerd beeld aan de tuin geeft. De witte plantenbakken en de lichte wand geven een rustige sfeer aan de tuin, waarin ultieme ontspanning nooit ver weg is.


In deze moderne vijvertuin hebben de tuinontwerpers van Jansen Hoveniers een samenspel van materialen gecreëerd die voor afwisseling zorgt

Naam architect: Jansen Hoveniers
Contactpersoon architect: Peter Jansen / Stefan Dekkers
Contactgegevens architect: info@jansenhoveniers.com / (0165) 38 78 19Naam aannemer: Jansen Hoveniers
Contactpersoon aannemer: Peter Jansen
Contactgegevens aannemer: info@jansenhoveniers.com / (0165) 38 78 19


Prasem; Pictorial Prairie

Bloomingfields in Appeltern

Bloomingfields is de Engelse term voor bloemenvelden. En wie wil die nu niet in zijn of haar tuin. In de Tuinen van Appeltern doet Bloomingfields al jarenlang experimenteren en zoeken naar het meest makkelijke en langst bloeiende bloemenveld. In tegenstelling tot het vaak geschetste beeld is het helaas nog niet zo gemakkelijk.
Hoewel een zorgvuldig ontworpen vasteplantenborder een seizoen lang kan bloeien en er uit kan zien als een veld vol bloemen, is het geen bloemenveld zoals we dat bedoelen. Een bloemenveld heeft iets weelderigs en is per definitie gezaaid en niet ingeplant met allerlei soorten planten. Dat zijn dan plantensoorten die zich vermeerderen door zaad. Vergelijk het met eenjarig onkruid. Dat sterft normaal af in de winter maar het zaad dat in de grond gedurende het seizoen terecht gekomen is kiemt na de winter en zorgt voor nakomelingen.
Bloomingfields heeft na jarenlang onderzoek en experimenteren de juiste plantsoorten gevonden. Ze hebben hun aanpak uitgebreid getest en meerdere kleurencombinaties samengesteld.


Hoewel een zorgvuldig ontworpen vasteplantenborder een seizoen lang kan bloeien en er uit kan zien als een veld vol bloemen, is het geen bloemenveld zoals we dat bedoelen

In de Tuinen van Appeltern zijn in het najaar van 2020 een zevental vaste planten mengsels aangebracht in combinatie met een bollenmengsel. De mengsels van zowel het zaad en de bollen zijn op elkaar afgestemd zodat er geen conflict ontstaat in het beheer en onderhoud van de vaste plantenborders. De velden zijn voorzien van onkruidvrije grond zodat optimale kiem- en groeiomstandigheden worden gecreëerd.


Naam aannemer: BloomingfieldsOm te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER