Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Bemesting van gazon en tuin

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Casper Hoegen, dinsdag 23 maart 2021
112 sec


Het hele seizoen lang constante groei van de (gras)plant met Marathon

Na een week met temperaturen ruim onder nul, waarin menig schaatsliefhebber heeft genoten van natuurijs, volgde een week waarin tuinliefhebbers massaal een begin maakten met het voorjaarsklaar maken van hun tuin. Bij veel groenprofessionals stond de telefoon roodgloeiend en ook bij Vos Capelle was de drukte merkbaar. De vraag naar strooizout ging over in de vraag naar meststoffen, graszaden en bodemverbeteraars. Hoveniers belden om hun voorraden op peil te brengen en om samen de juiste meststoffen uit te zoeken en jaarrond-bemestingsschema's op te stellen.


Al vele jaren wordt door hoveniers, aannemers en andere groenprofessionals gewerkt met Marathon-meststoffen van Olmix (voorheen Melspring). Hiervan is Vos Capelle exclusief distributeur. De Marathon-meststoffenrange bestaat uit gepatenteerde, langwerkende organisch-minerale meststoffen die gebruikmaken van de XSER-technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat nutriënten langzaam vrijkomen en niet uitspoelen en dat de plant langdurig (twee à drie maanden) voeding beschikbaar heeft. Daarnaast zorgt Marathon voor een verdere activatie van het bodemleven dat de opbouw van organische stof (vilt) vermindert. Dankzij de XSER-technologie neemt de plant gedurende lange tijd ammonium op en wordt de wortelhaargroei gestimuleerd. Door dit proces gaat de pH in de wortelzone omlaag en wordt fosfaat beter opgenomen. Marathon geeft een constante groei van de (gras)plant gedurende het hele seizoen, zonder verbranding.

Hoveniers, aannemers en andere groenprofessionals werken al jaren met Marathon-meststoffen van Olmix

Casper Hoegen
Casper Hoegen
Tijdens de groeifase van het gazon, in de periode maart-september, is Marathon Sport 16-4-8 + 2 MgO + 0,5 Fe het geschiktst. Dit zorgt voor een gebalanceerde groei zonder groeipieken en draagt bij aan een vitale, harde en dichte grasmat die beter stress doorstaat. De extra toevoeging van magnesium en ijzer geeft het gras een frisse kleur. De organische stof houdt voeding beschikbaar en stimuleert het bacterieel bodemleven.
Bij doorzaai, nieuwe inzaai, nieuwe zoden en nieuwe aanplant van de border gebruiken we Marathon Repair & Preseed 7-13-9 + 2,5 MgO + 0,3 Mn. Deze meststof met een hoog fosfaatgehalte stimuleert een actieve wortelontwikkeling en zorg voor meer uitstoeling van de grasmat.


Najaarsbemesting

Als najaarsbemesting wordt Marathon 7-0-21 + 2 MgO + 0,5 Fe ingezet. Door deze fosfaatloze langwerkende NK-meststof met een hoog kaliumgehalte gaan de (gras)planten sterker de winter in en zijn ze beter bestand tegen zware klimatologische omstandigheden. Magnesium en ijzer zorgen voor een diepgroene kleur en geven nauwelijks groei. De organische stof houdt voeding beschikbaar en stimuleert bacteriën om te concurreren met schimmels.


Naast deze drie meststoffen wordt in de border veelvuldig gebruikgemaakt van Marathon Horti K 7-6-14 + 2,5 MgO. Deze Marathon-variant is de ideale meststof voor borderplanten. Met een evenwichtige verdeling van fosfaat en magnesium worden planten sterk en vitaal en zullen ze overvloedig bloemen produceren in een gezonde, met blad omringde omgeving. Het accent ligt op compacte groei.
Marathon Allround 12-4-6 + 1,5 MgO + 0,5 Fe maakt het assortiment compleet voor gebruik in ieder gazon en elke border.


Nieuw jasje

Vos Capelle levert alle Marathon-meststoffen uit voorraad. Sinds dit voorjaar hebben de Marathon-meststoffen een nieuw jasje: de bekende zakken zijn vervangen door een uniforme 20-kilozak. De Marathon-meststoffen worden in het hele land gebruikt door de hoveniersbranche, maar ook op recreatieve gazons, sportvelden en golfbanen.
Marathon Sport wordt het meest gebruikt in de hovenierssector. Deze range heeft een korrelgrootte van 2 tot 5 mm. Marathon Golf wordt, zoals de naam al zegt, veel gebruikt in de golfsector, maar ook door hoveniers die graag een kleinere korrelgrootte hebben (1 tot 2 mm).


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Foire de Libramont
vrijdag 26 juli 2024
t/m maandag 29 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER