Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Bijzondere tuinen op grote hoogte

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 18 september 2020
224 sec


De Hovenier 5 staat compleet in het teken van groen op grote hoogte: daktuinen. De projectenparade is een overzicht van de mooiste en meest bijzondere projecten van afgelopen tijd.

Daktuin van Jansen Hoveniers
Daktuin van Jansen Hoveniers

Logo van Groendakplant

Het logo van kwekerij Groendakplant bestaat uit een cirkel, een dak en een Sedumbloem. Een van de medewerkers kwam op het idee om dit logo levensecht te creëren met de eigen planten. Op een braakliggend stuk op de kwekerij staat een uitkijktoren met eromheen Hop. Een van de poten van de toren vormt het hart van de bloem. Dat is beplant met IJsbloem en daaromheen een krans Sedum hybridum. De bloembladen bestaan uit afwisselend Sedum hispanicum en vier andere soorten Sedum. De 'nerf' van elk bloemblad - typisch voor Sedumbloemen - bestaat uit Muizenoor.
De cirkel rondom is beplant met Laurier, losjes aan de rand Vlinderstruik en Krulwilg en enkele lagere planten voor tussen de bloembladen. Groendakplant: 'Met deze bloem kunnen we klanten in een oogopslag laten zien welke soorten we hebben. En als de Hop vol in het blad staat, geeft dat een prachtig dramatisch beeld.'


Naam aannemer: Groendak Plant (onderdeel van Helkantplant)
Contactpersoon aannemer: Liesbeth Verhoeven
Contactgegevens aannemer: info@helkantplant.nl 06-20899493


Logo van kwekerij Groendakplant

De daktuin waar alles samenkomt

'Een mooie daktuin realiseren is een kwestie van vakmanschap. In deze daktuin komt alles samen: de keuze voor de juiste materialen, de kennis van de draagkracht van de constructie, de creativiteit om een bijzondere ruimte optimaal te benutten in het ontwerp en het vakmanschap om van deze daktuin een echte buitenbelevenis te maken, zoals met een prachtige waterval van sfeervol cortenstaal,' aldus hovenier en architect Peter Jansen van Jansen Hoveniers uit St. Willebrord.

Naam tuinarchitect en hovenier: Jansen Hoveniers
Contactgegevens: info@jansenhoveniers.com / 0165-387819


Daktuin Jansen Hoveniers

Grote impact op een klein dak

Op een klein dak kun je grote meerwaarde leveren. De eigenaren van dit dak wilden graag een groen en blauw dak met meerwaarde voor de biodiversiteit. Zij zagen dat bijna altijd op daken die veel groter zijn, zoals dat van de Peperclip in Rotterdam.


'Door een goede samenwerking tussen eigenaar, hovenier en architect hebben we op dit kleinere dak laten zien dat het heel goed mogelijk is om niet alleen de bekende basis-sedumdaken toe te passen. Op het dak zijn waterpoelen, boomstammen, verschillende soorten Sedum en kruiden aangebracht. Het dak is veranderd in een fijne leefomgeving voor vele soorten vlinders, bijen en insecten. Het dak buffert ruim 40 liter water per vierkante meter in het aangebrachte daktuinsysteem van Zinco. Hierdoor stroomt er nagenoeg nooit meer water door de regenpijp van dit pand. Kortom een daktuin met grote meerwaarde is niet afhankelijk van het oppervlak van het dak.'


Aanneemsom: €16.000,- excl. btw


Naam architect: Hollands Groen
Contactpersoon architect: Annemieke Langendoen
Website: www.hollandsgroenbv.nl


Naam hovenier: Van der Tol Hoveniers en Terreininrichters
Contactpersoon: De heer C. Korteweg
Contactgegevens: 020 667 77 19


Groen, blauw biodiversiteitsdak

Groen dak als zelfstandig element in Terheijden

Een groen dakje van circa 6 m2 als zelfstandig element op een normaal bitumendak. Door een handige randconstructie hoef je niet je hele dak met groen te bedekken. De vegetatiematten die gebruikt zijn, worden gekweekt door Groendakplant. Het bijzondere eraan is, dat er naast Sedum ook een paar andere soorten in zitten, zoals Delosperma cooperi en Sempervivum arachnoideum. Kortom, een diverse beplanting op een klein stukje dak.

Aanneemsom: € 450,-

Naam kweker: Groendakplant (onderdeel van Helkantplant)
Contactpersoon: Liesbeth Verhoeven
Contactgegevens: info@helkantplant.nl


Hotel Stayokay Bergen op Zoom

Belevingstuin met heidebeplanting van 150 m² die is gerealiseerd op het dak van Hotel Stayokay in Bergen op Zoom. Dit hotel ligt midden in een ruim en groen bosterrein vlak bij het spectaculaire klimbos. Het Nophadrain Intensief Groendaksysteem is de basis van deze daktuin. Het bestaat uit het 4+1h Drainagesysteem, ND WSM-50 Waterreservoirplaten (zorgen voor extra waterbuffering) en ND DGS-H Substraat Heide.


Naam opdrachtgever: Vereniging voor Stichting NJHC Beheer


Naam architect: Personal Architecture

Naam aannemer: Bouwbedrijf Boot  hovenier realisatie: Van Zetten Groenprojecten
Contactpersoon hoveniersbedrijf: Jan-Willem van Zetten
Telefoonnummer hovenier: 0031-(0)570 546269


Hotel Stayokay Bergen op Zoom
Hotel Stayokay Bergen op Zoom

Vlinderdaktuin

Het Labyrint Drielandenpunt in Vaals heeft al sinds 2013 een spectaculair entreegebouw. Het gebouw heeft een dak in de vorm van een gigantische vlinder, bedekt met Sedum en gekleurde stenen van glas in de kleuren van de dagpauwoog. Het gebouw is enig in zijn soort en meteen al een nieuw herkenningspunt voor het Drielandenpunt én Zuid-Limburg. Voor dit beloopbare groendak is het ND 4+1lt Drainagesysteem van Nophadrain toegepast. Dit systeem heeft een hoogte van 13,5 mm en een druksterkte van 500 kPa. Dit hoogwaardige, CE-gemarkeerde drainagesysteem met waterreservoir is speciaal ontworpen voor daken die voldoende afschot hebben en die worden voorzien van extensieve of intensieve vegetatie.

Nophadrain: 'De functie is het voorkomen van de opbouw van hydrostatische druk tegen het dakbedekkingssysteem. Doordat het een sandwichelement (3-in-1 op rol) betreft, is het drainagesysteem heel eenvoudig en snel aan te leggen. Uitrollen, op lengte snijden, overlappen van filtervlies en klaar. Er is dus geen sprake van drie verschillende lagen waarbij meerdere handelingen moeten worden verricht en waarbij allerlei externe factoren, zoals wind, het aanlegproces kunnen vertragen.'

'Wat zeer bijzonder is aan dit dak, is het unieke en vrolijke ontwerp. Voor de lijnvoering is gebruikgemaakt van de ND Gardliner 110VH Kantopsluitingssystemen. De profielen zijn flexibel, waardoor allerlei vormen gemaakt kunnen worden. De bijgevoegde perkverhogingselementen maken de bevestiging op het dak mogelijk. De vlakken zijn opgevuld met glazen stenen en ND Plugplanten - Sedum.

De buitenkanten van het dak lopen naar het midden toe af. Hierdoor is in het midden van het dak kans op opstuwing van het water bij heftige regenbuien. Om dit te voorkomen is het ND Strip 150 Drainagesysteem boven op het ND 4+1lt Drainagesysteem geplaatst om de opstuwing te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat het water niet over de rand kan lopen.'

Naam opdrachtgever: Labyrint Drielandenpunt B.V.


Naam ontwerper: Dipl. Ing. Christian Schweizer


Naam hovenier: Van Zetten Groenprojecten BV
Contactpersoon hoveniersbedrijf: Jan-Willem van Zetten
Telefoonnummer hovenier: 0031 (0)570 546269


Vlinderdaktuin

Groendak bij Schimmelt Eindhoven

Hoveniersbedrijf Nuenhem Tuinen uit Nuenen heeft het dak van dit winkelcentrum in Eindhoven vergroent met de lichtgewicht groen dak oplossing van Groen Dak Compleet. Dit lichtgewicht groendak van Groen Dak Compleet is gerealiseerd midden in het centrum van Eindhoven. Door de daken van deze winkelpanden te voorzien van sedum is er een stuk stad 'vergroend'. Er is hier gekozen om een grindstrook centraal aan te brengen om het afvoer van grotere hoeveelheden regenwater te doen versnellen richting te aangebrachte pluviae. Het sedum heeft een bufferende werking voor water maar met de hoosbuien van de laatste tijd is het verstandig wat grindgoten aan te brengen. De sedummatten zorgen voor extra leefgebied voor insecten wat de leefbaarheid van de stad ten goede komt. De winkelpanden hebben een betere isolatiewaarde van hun dak gekregen en de levensduur van het dak wordt ermee vergroot.


Naam opdrachtgever: High Brook Investments

Naam architect + aannemer: Pieter Donkers / Nuenhem Tuinen
Contactpersoon architect: Pieter Donkers
Contactgegevens architect: 0612626367

Met 'grindpaden' voor snelle afvoer piekbuien in Eindhoven
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER