Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Duurzaamste hovenier 2019 waarschuwt voor Tiny en Tuiny Forest

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Tinka Chabot, dinsdag 25 augustus 2020
86 sec


Tinka Chabot, winnares van de titel: 'Duurzaamste Hovenier 2019' is zeer kritisch op het "goedbedoelde" tiny en tuiny forest concept. 'Er wordt volledig voorbijgegaan aan alle ecologische én bosbouwkundige principes. Door de afwezigheid van inhoudelijke kennis zijn dit soort projecten helaas gedoemd te mislukken.'

Tinka Chabot
Tinka Chabot

Tiny Forest

Een Tiny Forest is een 'bos' van 200 m2 ( incl. een open ruimte geschikt voor het ontvangen van 30 kinderen), waarin 600 (!?) verschillende inheemse bomen en struiken worden geplant, na een zeer intensieve bodembewerking met stro. Kosten € 750,- voor het bosplantsoen, stro en een cursus volgens de principes van een Indiase bosbouwer, zonder enige kennis van de Nederlandse situatie. Het huidige concept is, met het nodige heen-en-weergevlieg, ontworpen en in de markt gezet. Daar gaat in ieder geval de beloofde CO2-winst.


Duur concept

Het IVN heeft 1,85 miljoen euro van de Postcodeloterij ontvangen om dit concept in vier jaar tijd uit te rollen. Honderd postzegeltjes 'bos' á 750 euro. Bij elkaar bijna 2 miljoen euro (en €450 per hovenier) om 2 hectare (3 voetbalvelden!) 'bos' aan te leggen, te onderhouden door vrijwilligers. Staatsbosbeheer kan voor dit geld enkele honderden hectares bos aanplanten en het beheer langdurig borgen. Dat is voor deze ienieminie stukjes zeer de vraag.


Woekeraars

Een Tuiny Forest is een 'bos' van 6m2 (!?), waar ergens in een tuin vijf bomen, vijf struiken en zeven vaste planten op elkaar gepropt, zich maar moeten zien te redden. Kostprijs € 120,- voor 17 planten, wat bodemliefde (stro) en een cursus. Een uitgroeiende hazelaar neemt al gauw meer ruimte in beslag en sleedoorn is een notoire woekeraar die je echt niet in je tuin wil hebben. De bomen en struiken zijn alleen te handhaven door ze, vlot na aanplant al, flink onder handen te nemen, wat het IVN trots aanbeveelt. Weg bloemen en vruchten, dus weg biodiversiteit. Dit lijkt me compleet in tegenspraak met de bedoeling van dit concept, maar onvermijdelijk als je maar 6m2 tot je beschikking hebt.


Staatsbosbeheer kan voor dit geld enkele honderden hectares bos aanplanten en het beheer langdurig borgen

Ecologische en bosbouwkundige principes

Dit soort projecten is bedoeld om draagvlak voor vergroening van stedelijke omgevingen te bewerkstelligen. Mensen willen graag goed doen voor natuur en milieu en zo'n simpel en aantrekkelijk concept, nota bene aangeboden door een gerespecteerde organisatie als het IVN, klinkt best goed doordacht. Echter, er wordt volledig voorbijgegaan aan alle ecologische en bosbouwkundige principes. Door de afwezigheid van inhoudelijke kennis zijn dit soort projecten helaas gedoemd te mislukken. Dat is dodelijk voor het draagvlak en zonde van die twee miljoen euro. Die kan beter besteed worden.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Daan Bleichrot
Wednesday 26 August 2020
Op zaterdag 22 augustus verscheen in Trouw een opinieartikel van Tinka Chabot, over Tiny Forest en Tuiny Forest. Ze wekt in het artikel de indruk dat de bosjes niet werken. En dat is jammer, want de minibosjes leveren wel degelijk een bijdrage aan de natuur, de buurt én natuureducatie.
Ten eerste nodig ik mevrouw Chabot nogmaals uit om bij mij op bezoek te komen, ik hoop dat ze dit keer wel op mijn uitnodiging ingaat. Ten tweede wil ik reageren, op haar vier grootste punten van kritiek. Hoewel haar toon stevig is, blijkt de inhoud broos.
(1) Er zijn betere manieren om CO2 op te slaan
Als CO2 opslaan ons doel was, hadden we ongetwijfeld een groter bos geplant. Het doel van Tiny Forest is het verbinden van mens en natuur. En dat doen we door samen met buurtbewoners, gemeenten en kinderen inheemse minibossen te planten. We laten jong en oud ervaren hoe leuk en gemakkelijk het is om natuur te herstellen. En dat werkt aanstekelijk, over twee jaar liggen er al 300 van deze minibosjes in ons land en ook in België, Curaçao, Engeland, Griekenland, Ierland en Malta volgen ze ons voorbeeld. Alleen al in 2020 hebben onze bosjes 22 ton CO2 opgeslagen, veel meer dan de uitstoot onze spaarzame vluchten.
(2) De hazelaar is te groot voor een tuin
Bij Tuiny Forest kiezen we ervoor om veel soorten te planten, in plaats van één volgroeide struik – bijvoorbeeld de hazelaar. De soorten krijgen wat minder ruimte en blijven daardoor ook wat kleiner. Ook in een echt bos blijven de meeste bomen klein, ze passen zich gewoon aan de beschikbare ruimte aan. Naar schatting groeit slechts een op de miljoen zaailingen uit tot een woudreus.
(3) IVN adviseert om bloemen en vruchten weg te snoeien
De snoeikalender voor Tuiny Forest is te downloaden via onze site. Deze kalender helpt mensen om de planten in de juiste periode te snoeien. Zo ontwikkelen de bomen en struiken gewoon bloemen en vruchten en daar profiteren vlinders, vogels en bijen weer van. Vergelijk het met een haag, die wordt ook elk jaar gesnoeid, maar ook daar profiteren veel dieren van en het ziet er leuk uit.
(4) Ze gaan voorbij aan bosbouwkundige en ecologische principes.
Alle ecologen en bosbouwers van de wereld zijn het over een principe eens: inheemse bomen planten is goed voor de biodiversiteit en mitigeert de effecten van klimaatverandering. Het is dan ook niet verrassend dat ecologen van Wageningen Universiteit al meer dan 600 diersoorten in onze inheemse minibossen ontdekten.

Misschien kan mevrouw Chabot beter haar pijlen richten op hoveniers die nog alle tuinen dichttegelen of het voorkomen van de bomenkap. Volgens mij hebben we hetzelfde doel, tuinen die bruisen van het leven!

Daan Bleichrodt
Chief Tree Planting Officer @ IVN Natuureducatie
Tinka Chabot
Tuesday 1 September 2020
Volkomen begrijpelijk dat dhr. Bleichrodt dit concept verdedigt. Hij probeert het te verkopen aan een ieder die het 'lekker'in de oren klinkt en ook simpel, want snel te realiseren. Je hebt er geen kennis voor nodig. Dat is juist waar het dit concept aan ontbreekt. Dat blijkt wel uit de opmerking dat bomen klein blijven als je ze dicht bij elkaar plant. Dat is dus niet zo. Een hazelaar groeit niet minder hard als je hem snoeit, juist harder, een sleedoorn woekert nog harder, omdat hij ruimte wil om zich te ontwikkelen. De basale kennis over het gedrag en de ontwikkeling van planten ontbreekt compleet. En waarom iemand uit Indië en Japan invliegen als er hier voldoende ecologen zijn die wel weten hoe de planten zich gedragen hier in Nederland. En dan het bedrag voor een dagcursus van 450,- om een Tuiny forest van 6 meter aan te leggen? En het totaal van 2 miljoen voor een schamele 2 hectare? Dat is niet te verkopen. Dat geld moet en kan beter besteedt worden. Ik wil klanten behoeden voor een deceptie. 17 planten kunnen niet langdurig op zo'n kleine groeiplaats gedijen. Ik pleit niet voor een compleet betegelde tuin, ik pleit voor plezier in het tuinieren met planten die mensen kunnen behappen en juist goed aangepast zijn aan de groeiplaats, zowel ondergronds als bovengronds. Maar ieder mag er zelf over oordelen. En de cijfers over de CO2-opname tot nu toe ontvang ik graag.
T.Fortgens
Sunday 1 November 2020
Belachelijk in Alkmaar willen ze een deel sportveld opofferen aan zo,n minituin,aangrenzende bewoners zijn fel tegen omdat nu al overlast van hangjeugd is die zal zich verplaatsen naar de minituin vlakbij de huizen!Degene die dit heeft bedacht heeft er niet goed over nagedacht! Laten ze die minituin maar aanleggen tegenover school DURV !
M.H. van Atten
Monday 1 February 2021
Tiny Forest, het idee komt uit India???? Van oudsher hadden we in de openbare ruimte 'bosplantsoenvakken', met inheemse bomenvormers en struikvormers. Omdat ook de bodem vol lag met organisch materiaal als insectenhotel en plaats voor paddenstoelen, waren deze bosplantsoenvakken een zegen voor de biodiversiteit. Gemeenten hebben de afgelopen 20 jaar deze bosplantsoenvakken massaal geruimd, meestal vervangen door gazon. Dus waarom niet die bosplantsoenvakken weer terug? Aanleg van zo'n vak kost 15 tot 25 euro per m2, een tiny forest kost >€ 200 per m2. En het onderwijs kan vanuit school 'gewoon' het openbaar groen in lopen. Niet bedoelt om te bezuinigen, maar als we al het geld voor tiny forest bosjes terug rekenen naar een 'normale' prijs per m2, en die ook aanleggen, is het effect vele malen groter.

Sorry IVN, maar biodiversiteit is te belangrijk om 'bosplantsoen' voor zo'n hoge prijs aan te leggen, ipv dat te vertalen naar meer m2.
i
Thursday 18 February 2021
De discussie tussen de heer Bleichrodt en mevrouw Chabot is erg jammer. Waarom geen dialoog over hoe ze elkaar kunnen aanvullen en versterken? We staan voor de grootse uitdaging om
onze collectieve mindset te veranderen. Tiny & Tuiny forest zou hier aan kunnen een bijdragen. We moeten bouwen aan een nieuwe cultuur, duurzaam, hernieuwbaar, inclusief. Laten we wegblijven van gekissebis. Ik gun Bleichrodt en Chabot een gesprek over kansen ipv kritiek.

Tip de redactie

AGENDA
Foire de Libramont
vrijdag 26 juli 2024
t/m maandag 29 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER