Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Maaiseizoen 2020

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, dinsdag 5 mei 2020
514 sec


De nieuwste trends en machines

Het maaiseizoen gaat dit jaar gewoon door. Voor de hovenier verandert er qua maaien niet zoveel. Wel krijgen wij te horen dat hoveniers het nu een stuk rustiger hebben dan normaal. Voor jou als hovenier leent deze rust zich prima om je eens goed te gaan oriënteren op een nieuwe maaier of een werktuigdrager. Bijvoorbeeld met het oog op de strenger wordende milieuregels en de duurzaamheidseisen bij opdrachtgevers, of omdat een bepaalde innovatie de ideale oplossing is voor jouw werksituatie. In dit artikel hebben we de laatste innovaties op maaigebied voor je verzameld.


RoboVision en elektrische zitmaaiers

MTD (Modern Tool and Die Company) komt dit voorjaar met RoboVision op zijn grootste robotmaaier uit de RS-serie: de Robomow RS635 Pro SV. Dit betekent concreet een robotmaaier met een ingebouwde camera, waarmee op basis van AI (artificial intelligence) de omgeving wordt geanalyseerd. Hierdoor kan de robotmaaier mensen en dieren herkennen, onthouden en waarschuwen als ze worden waargenomen door de camera. De robotmaaier past ook zijn rijpatroon aan op basis van de omgevingsanalyse.


De robotmaaier kan mensen en dieren herkennen, onthouden en waarschuwen

Cub Cadet LR2-ES76
Cub Cadet LR2-ES76
Cub Cadet XT2-ES107
Cub Cadet XT2-ES107
Het Cub Cadet-assortiment van MTD is uitgebreid met twee elektrische zitmaaiers (E-riders): de LR 2 Force Series en de XT 2 Enduro Series. De XT2-gazontractoren worden gezien als de meest wendbare maaiers binnen de XT-serie en zijn daarom optimaal voor het maaien van moeilijk begaanbare terreinen. Geïnteresseerden zullen wel in de wachtrij worden gezet, omdat bij het schrijven van dit artikel de ingekochte exemplaren al uitverkocht waren en de assemblage van een nieuwe reeks vertraging zal oplopen vanwege het coronavirus.
Ook heeft MTD zijn Cub Cadet-assortiment uitgebreid met nieuwe modellen zero-turn XZ: vijf zitmaaiers, die verkrijgbaar zijn in drie maaibreedtes. Deze zitmaaiers presteren onder de zwaarste en meest veeleisende omstandigheden.


Met één druk op de knop

Ook Lozeman Import heeft een krachtige en geluidsarme elektrische zitmaaier op de markt gebracht: de Gianni Ferrari GSR+ Electric. De GSR+ Electric is een professionele elektrische zitmaaier met een lithium-ionbatterij die even krachtig en nauwkeurig maait als de bestaande modellen van Gianni Ferrari. Wendbaarheid en compacte afmetingen zijn kenmerken die de particulier, maar ook de groenverzorger waardeert aan deze maaier als unieke aanvulling op zijn machinepark. Met een volle accu kan zes tot acht uur worden gemaaid. De maaier is voorzien van een robuust mulchdeck. De hovenier kan met één druk op de knop het maaidek verticaal zetten. De aanschaf van deze elektrische maaier heeft belastingvoordelen in het kader van de Vamil- en Mia-regeling.


Grashopper 524-42
Grashopper 524-42
Via Lozeman Import is dit voorjaar de nieuwe zero-turnmaaier van Grasshopper te verkrijgen: de Grashopper 524-42. Met een breedte van 111 cm is dit een smalle frontmaaier die ideaal is voor kleine doorgangen.

Met één druk op de knop kan het maaidek rechtop gezet worden

Ook bij deze maaier kan met één druk op de knop het maaidek rechtop gezet worden. Dankzij deze unieke eigenschap kunnen de maaiers makkelijk getransporteerd worden en is het onderhoud hierdoor eenvoudiger. Optioneel kan de Grashopper 524-42 als mulcher ingezet worden en kan er een opvangunit aan gekoppeld worden. De maximale maaisnelheid bedraagt 12,9 km per uur.

Maaien en Mulch on Demand

Voor het maaiseizoen 2020 heeft John Deere vorig jaar al de nieuwe zero-turnmaaier Z994R op de markt gebracht. De manoeuvreerbaarheid hiervan is ongekend. Hij is dus ideaal voor hoveniers die vaak te maken krijgen met bomen, wortelbedden, bloembedden en andere obstakels. Stefan Schmeitz, territory manager Turf Benelux bij John Deere, legt uit dat voor de Z994R in samenwerking met Michelin speciale banden zijn ontworpen: 'Deze banden noemen we tweel wheels. Die gaan gemiddeld drie keer zo lang mee als gewone luchtbanden. Een tweel wheel bevat geen lucht, maar heeft flexibele spaken, zodat een lekke band niet meer voorkomt.' Wat betreft de milieu-eisen noemt Schmeitz de uitrusting van de stage V-motoren boven de 25 pk met dieselpartikelfilters (DPF). Dit is nodig om de stage V ECO-norm te behalen. Duurzaamheid en de transitie naar een elektrisch machinepark zullen ook voor deze wereldleider in 2020 thema´s zijn. In het kader hiervan is John Deere bezig met een elektrische trekker, de 1026RE. Eind vorig jaar werd het prototype hiervan op de Agritechnica in Hannover getoond, maar vooralsnog blijft dit model in de pipeline.


John Deere Z994R
John Deere Z994R
'Dankzij de MOD-functie kan de hovenier nu kiezen tussen mulchen en maaien zonder de maaier stop te zetten'

Ten slotte wijst Schmeitz ons op een mulchmethode die we niet eerder zijn tegengekomen: mulch on demand (MOD). Schmeitz hierover: 'Mulchmaaien zie je steeds meer. Behalve dat opvegen niet meer trendy is, geeft mulchmaaien ook een mooi maaibeeld. Tegenwoordig kiezen hoveniers vaker voor mulchen, wat echter in principe alleen mogelijk is bij kort en droog gras. Bij #:mulch on demand gaat de zijklep van de mulchmaaier gedeeltelijk open, zodat de helft wordt uitgeworpen en de andere helft wordt gemulcht, zonder propvorming.' Dankzij de MOD-functie kan de hovenier nu kiezen tussen mulchen en maaien zonder dat hij de maaier daarvoor hoeft stop te zetten. De MOD-functie is beschikbaar op de modellen van de X900-serie.

Van diesel terug naar benzine

Importeur Van der Haeghe BV uit Geldermalsen presenteert dit maaiseizoen de uitbreiding van de Ferris ZTR-zitmaaiers met zwaardere benzinemotoren, daarmee inspelend op de vraag naar machines die minder geluid maken voor de omgeving, maar toch de hele dag kunnen werken onder slechtere omstandigheden. Michaël van der Lienden, verkoopleider bij Van der Haeghe, licht toe: 'We zien dat de dieselvarianten niet uitgebreid worden, maar we gaan het machinepark wel opschalen met zwaardere benzinemotoren. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig was een tijd waarin benzinemotoren onverkoopbaar werden. Nu zien we een tendens de andere kant op.' Ferris presenteert in het kader hiervan de ZTR IS 3200 met 37 pk-motor en een 155 cm of 182 cm breed maaidek. Deze zitmaaier is compleet geveerd op alle wielen. Het maaidek kent verschillende configuraties, zodat de hovenier de maaier ook kan gebruiken als achterlosser en mulcher. Dankzij de elektronische inspuiting is er bovendien geen choke meer.
Verdere voordelen van deze EFI-motor zijn:
• het starten is vergemakkelijkt
• het geluidsniveau van de machine is lager dan bij de dieselvariant
• olie verversen hoeft pas na 500 uur
• 10 tot 20% brandstofbesparing van de traditionele brandstofmotor door de EFI-motor


Ferris ZTR IS 3200
Ferris ZTR IS 3200
Ten slotte brengt Van der Haeghe nog het nieuws dat de professionele maaiermodellen Iseki SXG 200 en SXG 300 met opvang dit jaar voorzien zijn van een stage V-motor. Hiermee kunnen hoveniers op projecten inschrijven waarbij dit een vereiste is.

Radiografische krachtpatsers

Nieuw in het portfolio van Van Dyck Marcel Belgium NV zijn de radiografisch bestuurbare maaikrachtpatsers van Energreen, die specifiek ontworpen zijn voor ruigere terreinen en als werktuigdrager voor werkzaamheden in extreme omstandigheden. De verkrijgbare modellen zijn: RoBoMini, RoboGreen EVO, RoboMax, RoboPower en RoboZero. Alle machines zijn voorzien van een omkeerfan (al dan niet optioneel) voor een lager brandstofverbruik, om ze langdurig onder extreme omstandigheden te kunnen gebruiken tegen een lage TCO (total cost of ownership).
De RoBoMini-werktuigdrager is compact en heeft een pendelend onderstel waardoor de machine altijd contact heeft met de ondergrond, zelfs onder de zwaarstee omstandigheden. Naar wens kan de RoboMini als klepelmaaier, hooier, veger, cirkelmaaier of stobbefrees ingezet worden. De maximale hellingshoek is 50 graden. Hij is voorzien van een 23 pk-benzinemotor.
De RoBoGreen EVO is een hydrostatische radiografische werktuigdrager met een driecilinder-dieselmotor. Het chassis en de klepelbak zijn gemaakt van een hoogsterkte-staalsoort, Strenx. Naar wens kan de RoBoGreen EVO worden voorzien van ruim dertig verschillende werktuigen, zoals een maaier, hooier, frezer, veger, mulcher of sleuvengraver. De maximale hellingshoek is 55 graden, afhankelijk van de te kiezen rupsen. het motormerk is Yanmar/40 PK.


De RoboMax is een krachtige hydrostatische radiografische werktuigdrager met een Yanmar-viercilinder-dieselmotor met een vermogen van 75 pk en met een hellingshoek van 50 graden. Hij is uitermate geschikt voor werkgebied waar langere tijd geen maai- en/of onderhoudswerk heeft plaatsgevonden.
De RoboPower is ontworpen voor de meest ruige en onbegaanbare locaties en is de grootste krachtpatser uit de reeks. Hij heeft een hydrostatisch aangedreven viercilinder-dieselmotor. Het motormerk is Deutz 140 pk / John Deere 173 pk, met een hellingshoek van 45 graden.
De RoboZero is de kleinste uit de reeks met een Yanmar-driecilindermotor, 33 pk en hydrostatische aandrijving met een maximale hellingshoek van 30 graden. Dankzij zijn geringe omvang kan de hovenier er prima mee manoeuvreren rondom objecten als bomen, doelpalen of lantaarnpalen.


Scorpion-maaiarm, vissen beschermen en radiografisch maaien

Per 1 februari 2020 is Wim van Breda BV de officiële importeur en dealer voor Nederland van het Deense merk GreenTec. Dankzij deze samenwerking is de GreenTec Scorpion-maaiarm beschikbaar voor de Nederlandse markt. Deze veelzijdige maaiarm is verkrijgbaar met een uitgebreide keuze aan aanbouwwerktuigen en leverbaar in diverse maten. De constructie van de Scorpion op een tractor vergt weinig tijd dankzij de unieke vierpuntsmontage.


Fish Protector
Fish Protector
Voor deze toepassing zijn stroboscooplampen gemonteerd aan weerszijden van de maaikorf

Interessant voor het onderhoud van sloten, kanalen, meren en andere soorten watergangen is de introductie van de Fish Protector MK-01. Hiermee wordt zoveel mogelijk voorkomen dat er vissen aan de kant worden getrokken bij het uitmaaien van watergangen. Voor deze toepassing zijn stroboscooplampen gemonteerd aan weerszijden van de maaikorf. De lichtflitsen veroorzaken een schrik- en vluchtreactie bij vissen. Dit idee is afgekeken van het beheer van sluizen in Nederland. Nadat er enkele demomodellen zijn geweest, wordt dit jaar de Fish Protector MK-01 in de praktijk toegepast.

Reform Metron P48 RC9:
Reform Metron P48 RC9:
Voor het nieuwe maaiseizoen heeft Van Breda voor de hovenier een opmerkelijke primeur in de vorm van de Reform Metron P48 RC. Deze hybride werktuigdrager met radiografische besturing werd in 2019 gepresenteerd als showmodel op de Vakbeurs Groentechniek Holland. In 2020 zal dit geavanceerde voertuig in Nederland verkrijgbaar zijn. De Reform Metron P48 RC zal vooral ingezet worden bij het groenonderhoud langs snelwegen, spoorwegen en andere moeilijk bereikbare locaties. Van Breda wil geïnteresseerden wijzen op subsidiemogelijkheden bij de aanschaf van de Reform Metron P48 RC, omdat met het hybride karakter wordt ingespeeld op duurzaamheidseisen in de plannen van aanpak en aanbestedingen van opdrachtgevers.

Doorzaaimachines, beluchters en radiografische hybride klepelmaaiers

We gingen voor dit artikel ook op zoek naar nieuwtjes rondom doorzaaimachines en beluchters en kwamen terecht bij het Amerikaanse merk Stinger.
Het opmerkelijkste aan de nieuwe doorzaaimachine van Stinger is de afwezigheid van kabels; alle bediening werkt via hendels. Ook opvallend is de rotor, die voorzien is van messen met acht tanden in plaats van twee of drie, zoals bij andere merken. Daarmee beantwoordt Stinger de vraag vanuit de hovenierswereld naar meer hufterproof machines. In het Stinger-segment zit ook een holpijpbeluchter, opnieuw een zeer robuuste machine met een werkdiepte tot 8 cm, een werkbreedte van 61 cm en 36 holpijpen.


'Omdat topdressen handwerk is, is het een ondergeschoven kindje bij hoveniers'

Beide varianten worden hydrostatisch aangedreven en zijn optioneel verkrijgbaar met een Sulky-stand-on. Distributeur van Stinger is de Belgische importeur Herco Machinery, die ons ook op de hoogte stelde van zijn nieuwe compoststrooiers. Ton van Dam, accountmanager bij Herco Machinery Nederland: 'Topdressen is vaak een ondergeschoven kindje bij hoveniers omdat het handmatig werk betreft. Sinds een viertal jaar hebben wij twee zelfrijdende compoststrooiers en een getrokken model. In 2020 introduceren we een cardan-aangedreven machine van 600 l (model Ecolawn Applicator ECO600 T) waarmee we ook grotere tuinen aankunnen. Behalve compost kun je er bijvoorbeeld ook kunstmestkorrels, rubberkorrels en zand mee strooien, maar ook gravel voor op tennisvelden. Een multifunctionele strooier, dus.'

Arrow Encore
Arrow Encore
Herco Machinery is ook de importeur van het Amerikaanse Encore-gamma. Met de Arrow 46 wordt in 2020 een 46 inch instapmodel zero-turnmaaier op de markt gebracht. Hoewel deze zero-turnmaaier geschikt is voor de consument, is de Arrow 46 nog steeds gestoeld op de degelijkheid van professionele machines, onder andere door zijn gelaste maaidekken. De maaidekken kunnen tot een minimum maaihoogte van 3,8 cm ingesteld worden.

Een ander interessant merk dat Herco Machinery levert, is Peruzzo. Peruzzo brengt dit seizoen twee zelfrijdende radiografisch gestuurde klepelmaaiers op de markt: de Robofox Hybrid en de Robofox Electra. Beide maaiers zijn bedoeld voor het versnipperen en mulchen van gras, struiken, struikgewas en twijgen op steile hellingen en moeilijk te bereiken locaties. De Robofox Hybrid is uitgerust met een 28 pk-motor, maar functioneert ook prima zonder benzinemotor dankzij twee interne batterijen. De Robofox Electra heeft een volledig elektrische aandrijving op de rupsen en de messen. De krachtige batterijen garanderen een autonomie van ongeveer tweederde uur. De batterij is eenvoudig vervangbaar, waardoor de werktijd van de machine zelfs kan worden verdubbeld. Beide types kunnen een hellingshoek van 55 graden aan en de afstandsbediening heeft een bereik van 150 m.

Robotmaaier voor 6000 m2 en nieuw systeem kabellegger

Meer nieuws over maairobots komt van Knopert Tuin-, Park- en Reinigingsmachines. Knopert wil dit jaar de nieuwe K-serie van Wiper nadrukkelijker onder de aandacht van hoveniers brengen. Deze K-serie, met een uniek design, is vorig jaar geïntroduceerd en is bedoeld voor terreinen met veel heuvels en oneffenheden. Het is een serie maairobots die de glooiingen van het gazon makkelijk trotseert. De unieke gepatenteerde rubberen Flex-wielen zorgen voor meer grip; schoonmaken van de wielen behoort tot de verleden tijd. De K-serie krijgt zes jaar garantie van de fabriek mee. Diverse maarobots uit de K-serie zijn uitgerust met de zogenaamde connect module, waardoor op afstand met de robot kan worden gecommuniceerd. Hierdoor kun je op je laptop of tablet meldingen ontvangen en opdrachten geven aan de robotmaaier. Modellen uit de nieuwe K XL S-serie kunnen tot 6000 m2 maaien.


Wiper DW45-kabellegger
Wiper DW45-kabellegger
'Met de DW45-kabellegger kun je de begrenzingskabel en de retourkabel tegelijk infrezen'

Al eerder schreven we in dit magazine over de vernieuwde kabellegger van Wiper. Vanwege de aandacht voor robotmaaiers in dit artikel leek het ons verstandig om er nogmaals kort aandacht aan te besteden, want de DW45-kabellegger werkt iets anders dan de gewone kabellegger. Normaal gesproken frees je het begrenzingsdraad met een lus rond een object, bijvoorbeeld een doelpaal. Met de DW45-kabellegger kun je nu de begrenzingskabel en de retourkabel tegelijk infrezen. De bediening is makkelijk en het is vooral handig dat de DW45-kabellegger geschikt is voor alle merken maairobots.

Elektrische zero-turnmaaier en multifunctionele zitmaaiers

Ten slotte is bij importeur/distributeur Helthuis Tuin- en Parkmachines in de loop van 2020 een Ariens accu-aangedreven zero-turnmaaier verkrijgbaar. Deze maaier kan tot ruim zes hectare op één accu maaien. Mocht dat niet genoeg zijn, dan beschikt de maaier over een snelwisselsysteem met vier kofferaccu's. Als blijkt dat de hovenier of loonwerker voor een bepaald bestek niet genoeg heeft aan één accu, kan hij snel even een accukoffer wisselen en weer doorgaan. 'Het is elektrisch bijtanken!', legt Peter Helthuis uit. 'Ariens is de eerste fabrikant die dit principe op professioneel niveau heeft ontwikkeld. Wij verwachten komende zomer de eerste exemplaren op de markt te kunnen presenteren, hoewel dat door de corona-uitbraak moeilijk te voorspellen is, uiteraard. Ariens kan wel 1200 zero-turners per dag bouwen! Ze maken veel zelf, maar bepaalde componenten moeten worden ingekocht. Afhankelijk van waar die vandaan komen is het afwachten of er vertraging zal zijn, Overigens zijn er al exemplaren verkocht.´


'Het is elektrisch bijtanken!'

Ariens ZT FL35
Ariens ZT FL35
Daarnaast komt Ariens met nog een primeur, in de vorm van een multifunctionele zitmaaier met afneembare units. Dankzij deze units is maaien, verticuteren en vegen met een en dezelfde machine mogelijk. Ben je klaar met maaien en is het tijd om te verticuteren? Dan vervang je simpelweg de maai-unit door de verticuteerunit en daarna herhaal je de handelingen met de veegunit. Al het groenafval komt in dezelfde opvangbak terecht. Deze multifunctionele Ariens-maaier is verder voorzien van een power take-off (PTO), waardoor er bijvoorbeeld ook nog een hakselaar of een kunstmeststrooier aan gekoppeld kan worden. Dit alles is door Ariens bedacht om de machine voor de hovenier zo multifunctioneel mogelijk te maken. Verder is nog belangrijk om te vermelden dat deze alleskunner weinig decibels produceert.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Foire de Libramont
vrijdag 26 juli 2024
t/m maandag 29 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER