Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Als hovenier sla je meerdere vliegen in één klap omdat alle leveranciers hier aanwezig zijn'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, woensdag 4 maart 2020
400 sec


Workshopdag Buiter Beton trekt 250 bezoekers

Het parkeerterrein bij Buiter Beton in Balkbrug is weer afgeladen, net zoals voorgaande jaren rond deze tijd. De leverancier van sierbestrating en tuinmaterialen houdt zijn jaarlijkse kennisdag, maar ditmaal in een nieuw jasje gestoken. Bij de vorige Buiter Beton-workshopdagen werden de bezoekers over twee dagen en in kleine groepjes verdeeld. Deze groepjes trokken op een van beide dagen langs workshops door leveranciers. Dit jaar stonden de leveranciers op een beursvloer in een grote hal; enkele van hen gaven een workshop. De bezoekers konden zelf kiezen naar welke workshop ze gingen.

Presentatie: André Pes, ACO
Presentatie: André Pes, ACO

Inspirerend praatje

Voordat de workshops van start gingen en de beursvloer werd geopend, was de aftrap door de geestdriftige Erik Hulzebosch, een goede vriend van Jan Buiter. (Buiter Beton sponsorde Hulzebosch in het verleden drie jaar lang; een jaar later werd Hulzebosch tweede bij de Elfstedentocht.) Het was een interactieve en humorvolle keynote speech, waarbij allerlei anekdotes voorbijkwamen over zijn relatie met de familie Buiter, maar ook uit de sport. Ook liet Hulzebos de 250 aanwezige hoveniers en tuinontwerpers kritisch nadenken over hun werk en prestaties. Tien stellingen legde hij voor aan een panel, bestaande uit Patrick van de Tillaart (commercieel directeur MBI De Steenmeesters), Marc Houtsma (international businessmanager In-lite) en Ad Theuwis (hoofd verkoop Michel Oprey & Beisterveld). De laatste vijf stellingen werden aan het publiek voorgelegd. Zo kwamen ter sprake: de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en milieu, technologische ontwikkelingen, de zoektocht naar goed personeel, robotisering van het werk, kostprijsberekening en nee durven verkopen als je je slechts op kwaliteit wilt focussen.

De tekst loopt door onder de afbeelding


Hulzebosch trapt af, samen met een panel.

Workshops

Tuinkeur hield een workshop over het in kaart brengen van je cijfers en het berekenen van de kostprijs. ACO, leverancier van wateropvang- en -afvoersystemen, bracht de buffering van regenwater bij hoosbuien ter sprake. Specialist in buitenverlichting In-lite toonde hoe zijn tuinlampen via een bluetooth-verbinding aangestuurd worden vanaf de telefoon. Er werd verwezen naar de aluminium pergola van het gelijknamige AluminiumPergola (AP), waarin de verlichting van In-lite eenvoudig gemonteerd kan worden door een voegpunt te doorboren. Bij Moeller Stone Care kon men iets wijzer worden over buitenreinigers tegen alg, roest en cementsluiers. Varistone liet zien hoe je tegels kunt verlijmen, maar toonde ook vol trots zijn nieuwste product, Impregneer Color, voor het 'verven' van tegels in de kleuren rood, geel, grijs of zwart.


'Buiter Beton is onderscheidend door zijn totaalpakket'

Hovenier Bert Zantinge, werkzaam bij Wiltinge Hoveniers, komt elk jaar naar de kennisdag, ditmaal met zijn werkgever. Wiltinge Hoveniers haalt vaak producten bij Buiter Beton. Zantinge legt uit wat Buiter Beton onderscheidend maakt: 'Ze bieden een totaalpakket. Wij kunnen hier alles krijgen wat we nodig hebben, van stenen, hout en composiet tot verlichting en waterafvoer. Ook staan zij in voor de kwaliteit die ze leveren. Als er iets mis is met de kwaliteit van de geleverde producten, ook al is het een jaar later, dan lossen zij dit op. Ze denken altijd met je mee.'

De tekst loopt door onder de afbeelding


Bert Zantinge, Wiltinge Hoveniers
De workshopdag is een interessant en nuttig uitje voor Zantinge. 'Als je vragen hebt aan de leveranciers, kun je ze direct stellen. Daarmee sla je meerdere vliegen in één klap. Ook kun je verbeteringsvoorstellen doen voor producten. Ik heb al meerdere malen gezien dat de leveranciers daadwerkelijk iets met de feedback doen. Een paar jaar geleden lagen er tegels tentoongesteld zonder vellingkant. De leverancier kreeg als feedback dat het netter staat wanneer er een mooi rond randje aan zit en dat de steen dan bovendien niet kan afbrokkelen. Het jaar erop hadden dezelfde tegels wél een vellingrand. Een ander voorbeeld: Varistone had grote keramische tegels in zijn assortiment, die moeilijk in zand te leggen waren. Het jaar erop bestond de onderkant van de tegels uit beton: probleem opgelost!'

Hulzebosch vertelde allerlei anekdotes over zijn relatie met de familie Buiter, maar ook over de sport

Hemelwater: eigen verantwoordelijkheid

André Pes, salesmanager bij ACO, zette de hoveniers in zijn workshops aan het denken over hun verantwoordelijkheid als specialist. 'Breng ter sprake dat al het water dat valt in de tuin van de klant zijn of haar eigen verantwoordelijkheid is.' Sinds 2008 bestaat daar wetgeving over; er mag niet zomaar op het riool worden geloosd. Nieuwbouwwijken worden zo ingericht dat tuinen hun water kwijt kunnen in wadi's, vijvers of slootjes. Bij oudere huizen geldt die wettelijke eis niet, maar gemeentes stimuleren elke vorm van afwateringsaanpassing in bestaande tuinen. 'Zeker bij grote terrassen zou de waterafvoer moeten spelen voor de bewoners,' zei Pes tegen het gezelschap. 'Maar er wordt vaker dan vroeger gekozen voor betegeling. Er zijn meer tuinbezitters dan tuinliefhebbers. Tuinbezitters zien hun tuin als het verlengde van binnen. Zij zetten geen klapstoeltjes in de tuin als het zomer is, maar hebben het hele jaar zwaar meubilair en een barbecue buiten staan. Dit alles staat natuurlijk het beste geparkeerd op verharding.' Pes benadrukte de noodzaak van goede afwatering: 'Bij een miezerbui valt een halve liter water op een vierkante meter, bij een gewone bui een liter. Maar als het hard regent - en piekbuien zullen door de klimaatverandering vaker voorkomen - moet je ineens denken aan zestig liter per vierkante meter. Jullie maken natuurlijk nooit een terras van een vierkante meter, eerder gemiddeld zo'n veertig vierkante meter. Dan hebben we het over 2.400 liter water dat afgevoerd moet worden.'

De tekst loopt door onder de afbeelding


Tuin die is aangelegd door Aannemersbedrijf Spoelstra
De particulier moet zich volgens Pes drie dingen afvragen. Ten eerste: kan of wil ik het water opslaan in een tank om er later mijn tuin mee te sproeien? Vervolgens: kan ik het regenwater leiden naar ondergrondse buffers, waardoor de groei van bomen en planten verbetert? En ten slotte: kan ik het regenwater naar het grondwater leiden?

'Deze dag is ideaal om te netwerken'

ACO RainBloxx, een lang blok steenwol, kan overtollig regenwater opnemen. Het blok vormt een overgang tussen het terras en de grond. Wanneer het in een droge periode ineens heel hard regent, is de grond zo droog en hard dat er geen water opgenomen wordt. Rainbloxx zuigt het water dan op; de steenwol is voor 95 procent wateropnemend. Ook wordt de capillaire werking van de grond versterkt, zodat het water later alsnog door de bodem wordt opgenomen. Deze steenwolblokken worden volgens Pes in de infra al volop toegepast.

Pes: 'Het beste is om water naar bomen en heesters te leiden. Wanneer je het cunet aanvult met de oorspronkelijke tuingrond, zorgt de steenwol voor een blijvende wateraanvoer naar boven, in de richting van de wortels van bovenliggende waterminnende planten of bomen zoals veldesdoorn, vogelkers, judasboom en zwarte els.' Over de aanleg vertelde Pes: 'Je kunt tot op 85 cm van het hart van de boom water afkoppelen. Langs de randen van het cunet rond die boom bevestig je de steenwol.' De steenwolblokken kunnen ook verwerkt worden aan de randen en langs de traptreden van een veranda, om vandaaruit regenwater rustig af te koppelen naar het grondwater. Maar Pes plaatste een kanttekening: 'Steenwolblokken aanleggen rond een terras is naar mijn mening optie twee. Je moet je als hovenier eerst afvragen of je het water niet naar bomen of planten kunt brengen.' De steenwolblokken liggen bij voorkeur in een onverharde bodem, met zo'n 20 tot 30 cm grond erbovenop. 'Onder verharding kunnen ze alleen succesvol worden toegepast als er een pakket van 60 cm zand op ligt', vertelde Pes.

De tekst loopt door onder de afbeelding


Niet alleen afvoer bij extreme hoosbuien, maar ook waterberging in tijden van droogte maakt de buffering van gevallen regen noodzakelijk. 'We moeten ons best doen om zo veel mogelijk hemelwater vast te houden', pleitte Pes. ACO toonde op deze dag Rain4Me, een waterbergende tank van kunststof, omwikkeld met geotextiel dat zand en grind tegenhoudt. De tank wordt onder het terras geplaatst. Voordat het water de tank in stroomt, passeert het een filter, dat voorkomt dat vuildeeltjes in de tank terechtkomen. Een pomp in de tank zorgt er middels twee aansluitkoppelingen voor dat het water gebruikt kan worden voor tuinbesproeiing, toiletspoeling of het bijvullen van de vijver.

Anton Spoelstra van Aannemersbedrijf Spoelstra uit Buren op Ameland liet weten de steenwol blokken te gaan gebruiken. Zijn bedrijf legt onder andere tuinen aan bij luxe bungalows, waarin grote terrassen komen te liggen. Ook al staan die bungalows op zandgrond, de terrassen die erbij worden aangelegd zijn zo groot dat waterafvoer bij stortbuien een probleem vormt.

De tekst loopt door onder de afbeelding


HMK Moeller, een nieuwe partner van Buiter Beton

Poreuze tegels

Tile Systems toonde een drainerende tegelmat, bestaande uit tegels van keramisch afval, met een opgebakken kleurtoevoeging die goed schoon te spuiten is. Een showmodel wierp voortdurend water over het product. Te zien was dat al het water direct door de poreuze tegel naar beneden verdween. De tegels worden gelegd op een gepatenteerd systeem van PP-kunststof-honingraten, die meer gesloten dan open zijn. Deze geven het water heel langzaam aan het grondwater door. Twee jonge hoveniers, kletsend aan de statafel in de stand van vakblad De Hovenier, lieten weten dat de waterdoorlatendheid van terrassen hen voor uitdagingen blijft plaatsen. 'Je hebt poreuze voegen, maar die passen qua kleur niet altijd bij de tegel. We zagen dat de poreuze tegels van Tile Systems niet worden gevoegd. Het risico daarvan is dat er vuil tussen de tegels komt en dat dit lastig schoon te houden is. Maar elk voordeel heeft natuurlijk zijn nadeel.'


Husqvarna-dealer Hofstede Bos en Tuin uit Staphorst deelde een stand met Husqvarna. Vooraan prijkte de vierwielaangedreven robotmaaier 435XAWD, waarmee Husqvarna vorig jaar op de markt kwam. Het 'lijf' van de maaier bestaat uit twee aan elkaar gekoppelde delen, net als bij een wesp. De 'kop' kan draaien om zijn eigen as. Hij kan van afstand worden aangestuurd door middel van een open API voor smart home-integratie, maar ook handmatig. Martijn Boxen van Hofstede Bos en Tuin: 'Sommige klanten hebben een heel uitdagende tuin tegen een talud of een helling aan. Deze robotmaaier kan werken op ruw terrein en hellingen tot 70 procent.'

De tekst loopt door onder de afbeelding


Husqvarna-dealer Hofstede toont het recentste model robotmaaier voor hellingen tot 70 procent.

Natje en droogje

De lunch, bestaande uit erwtensoep en stamppot, werd naar binnen gebracht en de geuren verspreidden zich door de loods. Ad Theuwis van Michel Oprey & Beisterveld: 'De gastvrijheid en zorgzaamheid van Buiter Beton zijn altijd onovertroffen. Dat maakt zo'n dag als deze extra aangenaam.' Oprichter Jan Buiter, die de dagelijkse leiding van het bedrijf aan de volgende generatie heeft overgedragen, maar nog wel in de directie zit, stond naast Theuwis te eten in de stand van vakblad De Hovenier. Hij liet de vuistdikke catalogus van Buiter Beton, inclusief prijzen, zien, die een oplage heeft van maar liefst 30 duizend. De catalogus is Buiters kindje; hij stopt daar veel tijd in.


'De gastvrijheid van Buiter Beton is altijd onovertroffen'

Tegelzuignappen met rubbertje

Zantinge testte nog wat tegelzuignappen uit bij Nemaco Bouwmachines. De tegelzuignappen en duotegeltillers van Probst onderscheiden zich al decennialang van andere merken op belangrijke punten. Normaliter houdt de hovenier de zuigdruk vast door constant met zijn duim een gaatje in het instrument aan te drukken. De Probst-zuignappen, echter, bevatten een rubbertje, dat bij het vacuüm zuigen en het loslaten van de tegel automatisch open en dicht gaat. Zantinge, lachend: 'Dit zijn prachtige hulpmiddelen, maar met deze hulpstukken moet je altijd met twee man werken. Bij de klant is het vaak handiger en sneller om de tegel zelf op te tillen, in je eentje. Maar zodra de klant bereid is om te betalen voor de extra tijd bij een Arbo-voorgeschreven werkwijze, zullen er vast veel meer hoveniers mee gaan werken.'


Op naar volgend jaar!

Raymond Weijn, marketingmedewerker bij Buiter Beton: 'Er zijn behoorlijk wat enquêtes ingevuld. De reacties die we kregen op deze editie waren heel positief. Ik durf er geen definitieve uitspraak over te doen, maar de kans bestaat dat de kennisdag volgend jaar weer in deze vorm zal plaatsvinden.'


Alle leveranciers op een rij:
Tegelgroep Nederland
Redsun
Michel Oprey & Beisterveld
Tuinvisie
Woodvision
MBI
Ecolan
Nemaco
In-lite
Grasselect
ACO
Vandersanden
Felix Clercx
AluminiumPergola
Wooddeck
Lageschaar Vaste Planten
Amevo
Tuinkeur
Husqvarna
Natuurgevelsteen
TileSystem
Moeller Stone Care
De tuin in Vier seizoenen

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
FutureScape 2024
dinsdag 15 oktober 2024
t/m woensdag 16 oktober 2024
Hovenierscafé over bedrijfsovernames
woensdag 30 oktober 2024
Recreatie Vakbeurs: 12 - 14 november in Evenementenhal Hardenberg
dinsdag 12 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Redsun Relatiedagen: registratie is nu geopend
donderdag 14 november 2024
t/m vrijdag 15 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER