Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groen Geluk

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Lodewijk Hoekstra, vrijdag 23 augustus 2019
104 sec


Sinds 2004 mag ik mijn passie delen op de Nederlandse televisie. Wat begon als een avontuur met één seizoen Eigen Huis en Tuin, resulteerde in vijftien jaar lang presenteren van diverse 'commerciële' groene programma's. Omdat de publieke omroep tuinen en groen tot een paar jaar geleden links liet liggen, hebben de commerciële zenders als enige het groen opgepakt.

Lodewijk Hoekstra
Lodewijk Hoekstra

Helaas stond daardoor niet altijd de inhoud centraal, als wel het decoratieve plaatje en het verkopen van spulletjes. In 2016 heb ik de keuze gemaakt om alleen nog te gaan voor duurzaamheid en de meerwaarde van groen in onze samenleving, en daarom afscheid genomen van Eigen Huis en Tuin. Gelukkig was er vorig jaar de wens van het commerciële programma 'De Grote Tuinverbouwing' om hier juist meer te doen. Dat was het begin van mijn onderdeel 'Lodewijks Groene Geluk'. Centraal hierbij staat de zoektocht naar een duurzame manier van leven en de natuur als zodanig, met groene en duurzame toepassingen in tuinen, wijken en steden. Mijn idee daarbij is dat we als sector moeten komen met oplossingen voor de grote problemen in de wereld, in plaats van daar direct of indirect aan bij te dragen onder het motto van 'groen'. Daarmee doel ik op zaken als de toepassing van bestrijdingsmiddelen, niet-inheemse beplanting, toxische materialen enzovoort. We kunnen het ook omdraaien en juist de biodiversiteit bevorderen, buitenruimtes klimaatbestendig maken en zorgen voor een gezonde leefomgeving. De groenvoorziener als verbindende groene dokter van de wijk, expert op het gebied van biodiversiteit en klimaat!

'Als sector moeten we komen met oplossingen voor de grote problemen in de wereld'

Goede voorbeeld geven
Zelf ga ik proberen het goede voorbeeld te geven. Het bijzondere van komend seizoen is dat ik ook echt de handen uit de mouwen mag steken en grote projecten ga aanpakken. Zo begin ik met een landgoed in Boxtel waar een nieuwe vorm van onderwijs gegeven wordt. Het idee is om een programma met kinderen op te opzetten waarbij natuur, duurzaamheid en ecologie geïntegreerd worden in het onderwijssysteem. Hiervoor is ook een nieuwe leeromgeving nodig. Deze ga ik samen met de school creëren als onderdeel van Lodewijks Groene Geluk. Zo ga ik met hulp van Huib Schuttel, mijn vriend en tevens hofleverancier van Eigen Huis en Tuin, een gedeelte van het landgoed transformeren van Engelse landschapsstijl naar ecologische stapsteen, pluktuin, speelbos en energielandschap. Het is voor mij een groot avontuur, waarbij ik nu daadwerkelijk mijn kennis en expertise mag inzetten om partijen te helpen duurzamer te worden en dichter bij de natuur te komen. Het is, hoop ik, inspirerend en leerzaam voor de kijker. De leerlingen in deze onderwijsvorm genaamd interteach worden zich bewuster van de waarde van groen en natuur en zullen in de toekomst waarschijnlijk andere keuzes maken.


Circel rond
Voor mij is nu de cirkel rond. Ging het bij de commerciële televisie eerst alleen om het verkopen van spulletjes en dode materialen, diezelfde commerciële televisie besteedt nu ook aandacht aan de nieuwe wereld, ecosystemen en onderwijs. Daar ben ik trots op, maar vooral hoop ik een bron van inspiratie te zijn voor elke hovenier/groenvoorziener in Nederland. Het heeft pas echt impact als we samen een groene vuist maken.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER