Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Zo leg je een kleurrijke prairietuin aan

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, vrijdag 28 juni 2019
90 sec


De behoefte aan onderhoudsvrij groen neemt toe. Met Prairie Garden van kwekerij Lageschaar Vaste Planten ben je 70 procent minder tijd met onkruid bezig. De tuin dankt het kleurrijke beeld aan het feit dat er geen groepen van eenzelfde plant worden geplaatst, maar door de vele verschillende planten en siergrassen die in wisselende samenstelling terugkomen.


Prairie Garden is zowel toe te passen in particuliere tuinen als in openbare ruimtes, zorg en welzijn en zakelijk groen, zoals rotondes of de entree van een gebouw. Een natuurlijke prairie bestaat voor 80% uit grassen en 20% uit bloeiende planten. Bij Prairie Garden is dit net andersom: het overgrote merendeel wordt gevormd door bloeiende planten. De combinatie van langbloeiende vaste planten en siergrassen geven meerdere keren per jaar een volledig ander beeld qua kleur en structuur.

Lavagesteente
Een ander onderdeel van de Prairie Garden is de bovenlaag. Die voorzien kan voorzien worden van Terras & Trends Caldera Mix van Buiter Beton. Dit is een mengsel van lavagesteente in de vorm van korrels van 3 - 8 mm. Zodra de grond goed van structuur is, dient er een toplaag van 8 cm Caldera Mix aangebracht te worden. De Caldera Mix houdt 30% van het water vast. Hierdoor droogt de ondergrond niet uit. De Caldera Mix wordt na aanlopen op de ondergrond aangebracht zodat de kans op kiemen voorkomen wordt.

Aanleg
De aanleg van dit beplantingssyteem gaat als volgt. Je begint met grondverbetering. Dit houdt onder andere in de grond vrij te maken van wortelonkruiden en puin. Vervolgens spit je de grond goed door, hef je storende lagen op en voeg je indien nodig bemesting toe. Daarna de grond aanlopen en gelijkharken, zodat de lava niet wegzakt in de ondergrond. Breng dan een laag van 8 centimeter Caldera Mix aan. Er dient geen worteldoek toegevoegd te worden, aangezien dit de capillaire werking verstoort. Tip: leg her en der 8 cm klinkers neer zodat je een referentiehoogte hebt. Vervolgens worden de planten uitgezet op de lava, waarna de planten met de prairieplantschop in de lava worden geplant.

Tekst gaat verder onder de afbeelding


Onderhoud
Een Lageschaar Prairie Garden heeft het volgende onderhoud nodig. Direct na de winter (meestal begin maart) alles afmaaien, het afgemaaide loof opruimen en schoonblazen met een bladblazer, onkruiden daarna handmatig wieden. Begin mei volgt een onderhoudsbeurt, waarbij onkruiden worden verwijderd en zaailingen worden gewied. In juli volgt een controlebeurt, waarbij eventueel onkruid verwijderd wordt.

In het voorjaar krijgt de tuin weer het kleurrijke effect als het jaar ervoor. Vaste planten vormen boven de grond ieder jaar nieuwe stengels, bladeren, bloemen en zaden. In het voorjaar komen ze groter en krachtiger terug, zo zorgen ze ieder jaar voor lang tuinplezier.

Bron: Terras & Trends


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER