Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Vlaskamp tuin herleefd bij woon-zorgcomplex in Hardegarijp

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, woensdag 13 februari 2019
56 sec


Twee en een half jaar geleden was het druk rondom zorgcomplex Bennema State in Hardegarijp (Friesland). Het woon-zorgcomplex kreeg van buiten een nieuwe uitstraling. Samen met de gemeente is nu besloten om de tuin te renoveren en hierbij de oude historie van Gerrit Vlaskamp terug te brengen.

Het uitvoeringsteam, onder leiding van medewerkers van Snoek Puur Groen
Het uitvoeringsteam, onder leiding van medewerkers van Snoek Puur Groen

De tuin van Bennema State is oorspronkelijk bedacht en ontworpen door Gerrit Vlaskamp, Nederlandse tuinarchitect (1834 - 1906). Hij ontwierp vooral tuinen en parken in Noord-Nederland die herkenbaar zijn aan de landschapsstijl en herkenbare rode beuk. Het kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een inventarisatie gemaakt en stelt dat nog 34% van de Vlaskamptuinen als zodanig herkenbaar is, waaronder de tuin van Bennema State. De afgelopen jaren is de tuin in verval geraakt, daarom is het tijd voor renovatie en de Vlaskamp tuin te laten herbeleven.

Werkervaring opdoen
In samenwerking met Snoek Puur Groen, studenten van het Nordwin College, Niemand aan de Zijlijn, Vrienden van Bennema State en de input van binnenhuis architecte Els van der Weijde en Aly van der Mark is er een ontwerp ontstaan die momenteel tot uitwerking wordt gebracht. Niemand aan de Zijlijn is een project waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans krijgen om werkervaring op te doen. Dit heeft zo goed uitgepakt dat een aantal zelfs een reguliere baan hebben gekregen.

Effecten van groen
Doel van de renovatie is om zowel bewoners en medewerkers van Bennema State als dorpsgenoten van Hardegarijp te laten genieten van puur groen. Na de oplevering van de tuin gaan studenten onderzoeken wat de effecten van groen bij Bennema State zijn. Een ander doel is om dorpsbewoners en lokale initiatieven meer te betrekken bij Bennema State.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER