Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groei in oppervlakte, assortiment en aantallen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Marleen Arkensteijn, donderdag 24 juni 2021
488 sec


'We willen de keten verbinden, van veredelaar tot afnemer'

Hoogenraad Handelskwekerijen kan een breed sortiment van ruim 3000 producten leveren, van traditionele artikelen tot verrassende vernieuwingen. De afgelopen jaren nam het bedrijf flink in omvang toe. Sebastiaan en Hannie Hoogenraad en hun medewerkers gebruiken de extra ruimte voor uitbreiding en innovatie.

Sebastiaan Hoogenraad
Sebastiaan Hoogenraad

In zes jaar tijd groeide het bedrijf van 6 naar 18 ha. Het was een kwestie van gelegenheden aangrijpen die zich tot drie keer toe voordeden. 'Eerst kwamen we in contact met een bedrijf van 6 ha dat wilde stoppen. Hier kunnen we de komende tien jaar mee verder, dacht ik toen. Maar toen de buurman met 5 ha land drie jaar geleden te koop kwam, konden we die kans niet laten lopen. Niet voor niets is het spreekwoord: het land van de buurman komt maar één keer te koop. En twee jaar geleden konden we nog eens 2 ha kopen', vertelt Sebastiaan Hoogenraad.

Kans om te vernieuwen

De groei van het bedrijf biedt volop kansen om te vernieuwen, omdat er letterlijk meer ruimte is om af en toe iets nieuws te proberen. Het assortiment planten is erg groot: 3000 producten, waarvan 1500 op de kwekerij zelf worden gekweekt. Deze zijn verdeeld over verschillende segmenten, zoals coniferen, heesters, fruit, Hydrangea, vaste planten en grassen. Jaarlijks komen er tien tot vijftien nieuwe producten bij.


'Niet voor niets is het spreekwoord: het land van de buurman komt maar één keer te koop'

Hoogenraad oriënteert zich breed. 'Voor een groot deel worden we op de hoogte gehouden door licentiebureaus zoals Breederplants, Plantipp en Van Vliet. Ook collega-kwekers komen naar ons toe als ze iets nieuws hebben. Verder blijven we op de hoogte door het bezoeken van beurzen, het lezen van vakbladen en nieuwsbrieven van collega's of gewoon door te surfen op internet. Een deel van de nieuwe producten komt uit de eigen veredeling. Meestal gaat het dan om lucky shots. Het is een kwestie van goed kijken of er iets nieuws tussen de zaailingen of planten zit, iets wat positief afwijkt van wat er al is.'

Export én Nederland

Nu gaat het merendeel van de vijf miljoen planten nog naar het buitenland, maar Hoogenraad streeft naar meer bekendheid binnen Nederland. 'We zijn op zoek naar langdurende relaties en naar innoverende nieuwe projecten. Omdat wij veel contacten en bijzondere soorten hebben, komen onze klanten ook in aanraking met producten die ze nog niet kennen.'


'Een deel van de nieuwe producten komt uit de eigen veredeling. Meestal gaat het dan om lucky shots'

Promotie is een belangrijk middel om de afzet van de klant en daarmee ook de eigen afzet te bevorderen. 'We vermelden nieuwe producten in onze nieuwsbrief, maken factsheets met informatie over de plant: de groei, bloei, vertakking etc., en kunnen voor mooie productfoto's zorgen. Vanaf eind juni/half juli zijn vakgerelateerde klanten en studieclubs na afspraak welkom op het bedrijf.'

Het bedrijf heet nog steeds 'Hoogenraad Handelskwekerijen', maar Hoogenraad timmert hard aan de weg om het bedrijf te profileren als producent van kwalitatief hoogwaardig plantgoed. 'We hebben nog geen showtuin, maar willen in de nabije toekomst wel een showrand om het terrein maken, waar een groot deel van ons sortiment te zien zal zijn.'

Vermarkten en ketendenken

Hoogenraad ziet een duidelijke plek voor zijn bedrijf binnen de keten van veredelaar tot afnemer. 'Licentiebureaus kijken vaak al mee en zoeken een klant bij een nieuw product. Als we een nieuw product opnemen in ons sortiment, kijken we zelf ook voor welke markt het bestemd is, wat de kansen voor de langere termijn zijn bij de consument. Zo krijg je een compleet verhaal. Het is meer dan alleen produceren; er hoort ook een stukje marketing bij. Wat kunnen we met het product? Welke toegevoegde waarde past erbij?' Natuurlijk kijkt het bedrijf ook klantgericht. 'Per klant bevelen we verschillende planten aan. Daarbij kijken we naar vragen als: waar zit de klant, voor welke markt kweekt hij zijn producten en in welke klimaatzone? Ook denken we graag mee over extra promotie en reuring.'


'Het is meer dan alleen produceren; er hoort ook een stukje marketing bij'

Noviteiten

De laatste paar jaar zijn er op alle fronten noviteiten bij gekomen. Hoogenraad doet een aantal aanbevelingen: mooie en veelbelovende nieuwkomers bij Hydrangea paniculata, bijzondere grassen, aparte vaste planten en heesters en bijzonder fruit.


Heesters

1. Cornus alba 'Miracle'

Cornus 'Miracle' laat een mirakel van kleuren zien! Deze bontbladige Cornus heeft in het voorjaar en de vroege zomer groen-wit blad met een roze rand. In de late zomer tot aan de herfst is het blad intens paars-roze. In de herfst heeft 'Miracle' ook nog eens rode stelen.

'Miracle' verdraagt zowel volle zon als halfschaduw. Plant 'Miracle' in een vruchtbare, goed doorlaatbare grond. Deze prachtige Cornus wordt zonder snoei ca. 2 m hoog en breed. Met snoei blijft het heestertje ca.1 m hoog en breed. 'Miracle' is zeer geschikt als potplant, voor in de tuin en voor massabeplanting. Hij is winterhard tot -30 ºC en kan worden gesnoeid rond februari, maart.

Pluspunten
• Groen-wit blad in voorjaar en zomer
• Intens paars-roze blad in late zomer en herfst
• Rode stelen in de herfst
• Ziekteresistent


Cornus 'Miracle'
Cornus 'Miracle'
2. Photinia x fraseri 'Little Fenna'

Photinia 'Little Fenna' is een compacte beauty met felroze nieuwe scheuten. Dit roze contrasteert prachtig met het donkergroene blad. Deze Photinia vertakt goed, heeft een dichte groei en stevige takken. Plant 'Little Fenna' in een vruchtbare, goed waterdoorlaatbare grond in de zon of halfschaduw. 'Little Fenna' wordt 75-90 cm hoog. Hiermee is deze charmante, groenblijvende heester zeer goed toepasbaar als borderplant, als lage heg en op balkon, terras en patio. Hij is winterhard tot -18 ºC en kan worden gesnoeid in februari-maart.

Photinia x fraseri 'Little Fenna'
Photinia x fraseri 'Little Fenna'
3. Rosa 'Cuty Pie'

Rosa 'Cuty Pie' is zeker cute! Het is een aanwinst voor de tuin of het terras. Deze schattige roos blijft laag en compact: 15 cm hoog en 40-50 cm breed. Hij bloeit uitbundig in de vroege zomer, met herbloei in de late zomer. Met meer dan 100 roze-witte bloemen is hij aantrekkelijk voor bestuivers. Snoei is niet nodig, maar als het gebeurt, is februari-maart het beste moment. Verder heeft 'Cuty Pie' geen doorns, wat een groot voordeel is. Het rozenstruikje houdt van een standplaats in de zon of gedeeltelijke schaduw. Het is winterhard tot -25 ºC.

Pluspunten
• Dwerghabitus
• Uitbundige bloei in de zomer
• Geen doorns
• Aantrekkelijk voor bestuivers


Rosa 'Cuty Pie'
Rosa 'Cuty Pie'
Bijzonder fruit

4. Rubus idaeus 'BonBonBerry Yummy'

Eén plant van 'BonBonBerry Yummy' is genoeg, want deze kleine framboos is zelfbestuivend. BonBonBerry Yummy is doornloos, compact en bossig en wordt circa 30 cm hoog; hij is dus ideaal voor op het terras of balkon. De plant houdt van zon. Hij heeft mooi lichtgroen blad en bloeit rijk in de zomer met witte bloemen. In de zomer en het najaar komen er zeer veel roze vruchten aan, die lekker sappig en zoet zijn, vandaar de naam. De vruchten zijn bovendien rijk aan anthocyaan - gunstig voor hart- en bloedvaten - en aan antioxidanten. BonBonBerry Yummy is een herfstframboos en kan na de oogst worden gesnoeid.

Pluspunten:
• Vruchten op één jaar oude takken
• Doornloos
• Heel zoete vruchten
• Rijke vruchtzetting
• Ongevoelig voor ziekten


Rubus idaeus 'BonBonBerry Yummy'
Rubus idaeus 'BonBonBerry Yummy'
5. Ficus carica 'Little Miss Figgy'

De naam zegt het al: Ficus 'Little Miss Figgy' is een zeer compacte dwergvijg, die ongeveer 90 cm hoog en breed wordt. 'Little Miss Figgy' heeft nadrukkelijk gelobd, donkergroen blad en korte internodiën. In het voorjaar en de herfst produceert 'Little Miss Figgy' grote hoeveelheden zoete, bordeauxrode vijgen.

Deze compacte vijg kan worden geplant in elke goed doorlaatbare grond. Hij geeft de voorkeur aan droge, lichte grond boven zware, natte grond. Het struikje staat graag in de volle zon, maar kan ook in de halfschaduw geplant worden. Deze plant is droogteresistent, maar houdt niet van zware wind.

Om de gewenste vorm en grootte te behouden, kan 'Little Miss Figgy' worden gesnoeid in de winter (december-februari), als het blad gevallen is. 'Little Miss Figgy' is de perfecte plant voor de eetbare tuin. Hij is geschikt voor zowel de kleinere als de grotere tuin en voor in een pot op balkon of terras. Hij is winterhard tot -15 ºC.

Pluspunten:
• Dwergvorm
• Grote productie van zoete vijgen
• Beter winterhard dan andere vijgenplanten
• Droogteresistent


Ficus carica 'Little Miss Figgy'
Ficus carica 'Little Miss Figgy'
6. Vaccinium corymbosum 'Flamingo'

Vaccinium 'Flamingo' bloeit wit en geeft daarna veel heerlijke zoete vruchten. Het opvallendst aan 'Flamingo' is het bontgekleurde blad in de kleuren rozerood en groen. 'Flamingo' wordt ca. 1 m hoog en 70 cm breed, staat graag in de zon of halfschaduw en is zuurminnend, dus houdt van veen- en zandgrond. Een van de ouders van deze Vaccinium is 'Blue Crop'. 'Flamingo' kan prima worden toegepast als solitair op balkon of terras, in een gemengde beplanting of in de border. Hij is winterhard tot -22 ºC en kan worden gesnoeid na de oogst.

Pluspunten:
• Mooi bont blad
• Rijk vruchtdragend (een van de ouders is 'Blue Crop')
• Zoete vruchten
• Zeer winterhard


Vaccinium corymbosum 'Flamingo'
Vaccinium corymbosum 'Flamingo'
Grassen

7. Pennisetum alopecuroides 'Lumen Gold'

Pennisetum 'Lumen Gold' heeft prachtig goudkleurig blad in het voorjaar, dat in de zomer naar groengeel verkleurt. In een kouder klimaat zorgt meer zon voor een intenser geel blad. 'Lumen Gold' heeft een compacte habitus en wordt ca. 80 cm hoog - lager dan Pennisetum alopecuiroides 'Hameln'. In de zomer geeft deze schoonheid een overvloed aan bruine bloempluimen.
Dit gras houdt van een droge, verse en goed gedraineerde grond op een plek in de zon of halfschaduw. 'Lumen Gold' kan worden toegepast als solitair op terras of balkon, voor massabeplanting (10-12 per m2), in borders en in gemengde containers. Hij is winterhard tot -25 ºC (zone 6). 'Lumen Gold' bloeit rijk en heeft geen last van zonnebrand. Hij kan worden gesnoeid van december tot februari.


Pluspunten:
• Goudkleurig blad in het voorjaar
• Groengeel blad in de zomer
• Compact
• Uitbundige bloei in de zomer


Pennisetum alopecuroides 'Lumen Gold'
Pennisetum alopecuroides 'Lumen Gold'
8. Pennisetum alopecuroides 'Black Beauty'

Deze grassoort - ook wel lampenpoetsergras genoemd - heeft heldergroen blad en krijgt zeer donkere aren, die vanaf juli tot ver in de herfst op kleur blijven. Dit siergras doet het goed op een normale bodem in de zon of halfschaduw en is goed winterhard (zone 6). De groeihoogte in de tuin is 120 cm - tussen 'Hameln' en alopecuroides in. Snoei is mogelijk tussen december en februari.

Pennisetum alopecuroides 'Black Beauty'
Pennisetum alopecuroides 'Black Beauty'
9. Miscanthus sinensis 'Ruby Cute'

Compact, mooi rood gekleurd en charmant, dat is 'Ruby Cute'. Deze sterke en gezonde grassoort verdraagt een breed scala aan omstandigheden, maar een gematigde situatie op een zonnige open plek is het beste.
De bloei begint in de loop van augustus, met zilverachtige aartjes die mooi contrasteren met de rode bladeren; de bloeiwijzen blijven in de winter lang in tact. 'Ruby Cute' is zeer winterhard (zone 5-6) en de plant wordt 100-130 cm hoog. Snoei dit gras tussen december en februari.


Pluspunten:
• Een van de vroegste roodbladige Miscanthus-soorten
• Verkleuring begint al in juli
• Zeer geschikt voor de kleine tuin en om in groepen te planten
• Vormt een goed duo met Miscanthus sinensis 'Cute One'


Miscanthus sinensis 'Ruby Cute'
Miscanthus sinensis 'Ruby Cute'
Hydrangea macrophylla

10. Hydrangea macrophylla 'Hi Fire'

Pluspunten:

• Rood of paars - gebruik aluminiumsulfaat voor paars
• Makkelijk bloeiend
• 100% bloeigarantie (wanneer de bloemknop bevroren is, produceert ook de eenjarige scheut nog bloemen)
• Sterke stelen
• Compacte groei


Bijzonderheden:
Deze planten kunnen na de bloei ook in de tuin geplant worden. Zet ze in de halfschaduw, dan zullen ze het volgende jaar weer veel kijkplezier geven. Gebruik kant-en-klaar Hydrangea-blauwsel. De plant bloeit op eenjarige stelen na terugsnoeien in maart-april, maar ook op tweejarige stelen.


Hydrangea macrophylla 'Hi Fire'
Hydrangea macrophylla 'Hi Fire'
11. Hydrangea macrophylla 'Hi River'

• Roze of blauw - gebruik aluminiumsulfaat voor paars
• Makkelijk bloeiend
• 100% bloeigarantie (wanneer de bloemknop bevroren is, produceert ook de eenjarige scheut nog bloemen)
• Sterke stelen


Bijzonderheden:
Deze planten kunnen na de bloei ook in de tuin geplant worden. Zet ze in de halfschaduw, dan zullen ze het volgende jaar weer veel kijkplezier geven. Gebruik kant-en-klaar Hydrangea-blauwsel. Bloeit op eenjarige stelen na terugsnoeien in maart-april, maar ook op tweejarige stelen.


Hydrangea macrophylla 'Hi River'
Hydrangea macrophylla 'Hi River'
12. Hydrangea macrophylla 'High Mountain'

• Roze of blauw - gebruik aluminiumsulfaat voor paars
• Makkelijk bloeiend
• 100% bloeigarantie (wanneer de bloemknop bevroren is, produceert ook op de eenjarige scheut nog bloemen)
• Sterke stelen
• Resistent tegen Botrytis gedurende bewaring


Bijzonderheden:
Deze planten kunnen na de bloei ook in de tuin geplant worden. Zet ze in de halfschaduw, dan zullen ze het volgende jaar weer veel kijkplezier geven. Gebruik kant-en-klaar Hydrangea-blauwsel. Bloeit op eenjarige stelen na terugsnoeien in maart-april, maar ook op tweejarige stelen.


Pluimhortensia's

13. Hydrangea paniculata 'Bee Happy'

Deze nieuwe kortblijvende compacte Hydrangea draagt de vrolijke naam 'Bee Happy'. Dit is de eerste soort die echt klein blijft, ook het tweede jaar in de tuin. Hij is interessant voor potkwekers die een compact groeiende Hydrangea zoeken. 'Bee Happy' heeft grote pluimen met een massa parelwitte bloemen en glanzend groene bladeren. De groeiwijze is opgaand, maar de plant blijft compact. Er is geen bespuiting of behandeling nodig. Hij heeft een lange zomerbloei en is geschikt als potplant op terras, balkon of patio en in de tuin. De unieke, heerlijke zoete geur is een goede aanvullende eigenschap. De struik wordt 50-60 cm hoog en houdt van een zonnige standplaats. Hij kan worden gesnoeid in februari-maart en is goed winterhard (zone 4-5).

Hydrangea paniculata 'Bee Happy'
Hydrangea paniculata 'Bee Happy'
14. Hydrangea paniculata 'Tickled Pink'

Veel mensen zijn in hun nopjes (tickled pink) met de bijzondere bloemen van deze hortensia. Elke bloem is volledig bedekt door de steriele bloembladen en elk bloemblad buigt opnieuw, waardoor de bloesems een vol, 'kanten' uiterlijk krijgen. De bloemen beginnen wit voordat ze naar rozerood verkleuren. De struik is opgaand en compact met een hoogte van 100-150 cm. Er is dus in elke tuin ruimte voor deze schoonheid. De plant houdt van zon tot halfschaduw, is winterhard (zone 3) en hittebestendig (zone 8). De snoeitijd is februari-maart.

Hydrangea paniculata 'Tickled Pink'
Hydrangea paniculata 'Tickled Pink'
15. Hydrangea paniculata 'White Diamonds'

'White Diamonds' heeft een indrukwekkende geurige aanwezigheid in de zomer- en herfsttuin. Het is een uitzonderlijk compacte hortensia met glinsterende witte, rechtopstaande pluimen, die uiteindelijk vervagen tot prachtig perkament en roze kleuren - geschikt voor gedroogde arrangementen. 'White Diamonds' is kleiner en beter beheersbaar dan de meeste H. Paniculata-soorten en heeft donkergroen leerachtig blad. Gebruik hem als anker in de gemengde border, als haagplant of in een grote groep voor een schitterend effect. 'White Diamonds' wordt 150 cm hoog. De plant houdt van zon, is winterhard (zone 3-8) en hittebestendig (zone 8).

Hydrangea paniculata 'White Diamonds'
Hydrangea paniculata 'White Diamonds'
Potentilla

16. Potentilla fruticosa 'Citrus Tart'

Potentilla fruticosa 'Citrus Tart' is een dichte, kleine, opgaande struik, mooi in potten en kleine tuinen en ook als bodembedekker of als losse heg. Het struikje bloeit van juni tot september met dubbele citrusgele bloemen en donkergroene bladeren. Het doet het goed in de zon. De hoogte in de tuin is 80 cm. Deze Potentilla is taai en winterhard (zone 2-6) en bestand tegen droogte en herten.

Potentilla fruticosa 'Citrus Tart'
Potentilla fruticosa 'Citrus Tart'
17. Potentilla fruticosa 'Crème Brûlée'

Voeg een vleugje wit toe aan het landschap met deze Potentilla , met dubbele, helderwitte bloemen die deze ronde struik de hele zomer lang sieren. Het donkergroene blad contrasteert mooi met de bloemen, die van juni tot september bloeien. De hoogte in de tuin is 100 cm. De groeiwijze is rechtop afgerond.

Potentilla fruticosa 'Crème Brûlée'
Potentilla fruticosa 'Crème Brûlée'
18. Potentilla fruticosa 'Lemon Meringue'

Potentilla fruticosa 'Lemon Meringue' zit vol met lichtgele dubbele bloemen, die misschien wat aan een roos doen denken. Hij bloeit de hele zomer, van juni tot september. Hij wordt 75 cm hoog en vormt een ronde compacte struik, die weinig snoei nodig heeft. Hij is bestand tegen droogte en herten.

Potentilla fruticosa 'Lemon Meringue'
Potentilla fruticosa 'Lemon Meringue'
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER