Nieuw eetbaar planten concept met inheemse kruiden en planten
dinsdag 18 augustus 2020
Snoek Puur Groen en Lageschaar Vaste Planten hebben samen een nieuw concept van eetbare planten ontwikkelt. Het concept is afgelopen mei toegepast bij Restaurant Wannee en valt zeer in de smaak. 48 soorten inheemse planten en kruiden zijn te vinden in de nieuwe restaurant tuin.
De toepaste mix bestaat uit maar liefst 48 soorten planten en kruiden, waar onder andere de duizendblad, hondsdraf, veldsalie en koekoeksbloem in te vinden zijn. Het restaurant is een opleidingsrestaurant voor studenten en onderdeel van NHL Stenden Hogeschool. Hier wordt gekookt volgens Dutch Cuisine, een stroming ontwikkeld door meesterkok Albert Kooy waarbij groenten en kruiden centraal staan, met slechts 20% vlees. Deze groenten en kruiden komen voor een groot deel uit de eetbare plantenmix.
'Vaste planten kunnen zorgen voor verrassende smaaksensaties'
| |
klik om te delen op Twitter | |
 |
|
Doel
Het doel is om studenten kennis te laten maken met en te leren werken met seizoensgebonden verse producten. Lennart Woelinga, tuin- en landschapsontwerper van Snoek Puur Groen vertelt: 'We willen het contact met de natuur, en met natuurlijke en verse producten stimuleren en bewustwording creëren. Het doel is om studenten en de bezoeker van het restaurant kennis te laten maken met eetbare planten en de natuur. Bezoekers zitten letterlijk tussen de kruiden. Ze zien en ruiken deze kruiden wanneer ze lekker vertoeven op het terras en af en toe zien ze de chefkok verse kruiden uit de tuin pakken om te gebruiken in de keuken die ze vervolgens proeven in de gerechten, een echte beleving waarbij zintuigen optimaal gestimuleerd worden. Daarnaast is deze eetbare mix een mooie kans om studenten te leren over seizoensgebonden producten en om deze producten uit eigen tuin te gebruiken en deze toe te passen in gerechten. Dit sluit natuurlijk mooi aan bij een opleidingsrestaurant.' Laurens van Lageschaar Vaste Planten vult aan: 'Vaste planten kunnen zorgen voor verrassende smaaksensaties. Door echt contact met de natuur te hebben, stimuleren we dat vaste planten ook op andere manieren toegepast kunnen worden. Door te ervaren wat elk seizoen te bieden heeft, ontstaan er nieuwe en verrassende smaak- en geurcreaties van eigen bodem.'
'Deze eetbare mix is een mooie kans om studenten te leren over seizoensgebonden producten en de toepassing ervan in gerechten'
| |
klik om te delen op Twitter | |
 |
|
Tip de redactie
REACTIES |
|
Ik moet een herbarium maken van 30 inheemse kruiden. Hebben jullie misschien een lijst wat voor kruiden ik nu zoal kan vinden. Dankje
Dana Pennings | zaterdag 24 september 2022
|
|
|
|
Plaats reactie |
|