Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Eikenprocessierups spint garen bij zachte winter

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sjoerd Rispens, woensdag 8 januari 2020
40 sec


Dat de winter tot nu toe zacht verloopt is een voordeel voor de eikenprocessierups. De overlevingskans van eitjes van de eikenprocessievlinder is daardoor groter.


Piek

Volgens Bastiaan Meerburg, directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) komen de eitjes normaal gesproken in april uit. Mocht de winter zo zacht blijven, kan dat dit jaar al in maart gebeuren. En dan zal de piek, die vorig jaar half juni plaatsvond, ook een maand naar voren schuiven. Langer en meer overlast dus. Desondanks gaat Meerburg hier nog niet voor de volle honderd procent van uit. Een vorstperiode ligt niet in de lijn der verwachting, maar koude periodes die van invloed kunnen zijn wel.


Bestrijdingsplan

Meerburg roept gemeenten op om direct met een bestrijdingsplan te starten. Vorig jaar begonnen veel gemeenten daar te laat mee en dat moet nu voorkomen worden. De overlast van de eikenprocessierups was vorig jaar ruim drie keer zo groot dan normaal. Duizenden mensen hadden last van irritaties aan de huid, ogen en longen. Gemeenten begonnen toen pas in mei met de bestrijding, toen het eigenlijk al te laat was. De NOS meldde vorige maand, na een rondgang, dat meer gemeenten al begonnen zijn met voorbereidingen te treffen.


Bron: nu.nl


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
H.J.Vlug
Friday 17 January 2020
Als de rupsen zo vroeg uitkomen zijn de eiken nog niet uitgelopen. Ze kunnen wel eventjes zonder voer maar niet lang. Dat geeft in ieder geval sterfte. Nog even wat anders: er zijn zeer goede wetenschappelijke redenen dat bollen in de bermen en ook een mooie bloem/kruidlaag niet werkt. Bij twijfel beter even Insect Consultancy raadplegen (06.53889071).
Henk Vlug
Ben Demmer
Wednesday 12 February 2020
De verwachtingen van bollen en knollen, maar helaas ook de kruidenlagen zijn veel te hoog gespannen al zal er absoluut een bijdrage zijn voor het verbeteren van de biodiversiteit.
Wat me zorgen baart is het feit dat gesuggereerd wordt dat er nog gemeenten zijn die hun zaken nog niet geregeld hebben....Dit had voor kerst eigenlijk al vastgelegd moeten zijn!!!
De instantie die nu nog actie moet ondernemen is écht veel te laat!
Groet Ben Demmer

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER