Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
Sportsturf
Stad + Groen

Vogelbescherming onderzoekt sterfte koolmezen door insecticiden

donderdag 24 mei 2018

Vogelbescherming Nederland onderzoekt de sterfte onder koolmezen. De organisatie wil weten of de vogels slachtoffer worden van vergiftiging door insecticiden die worden gebruikt om de buxusrups te bestrijden.

Koolmezen voeden zich met de rupsen die op de planten leven. De vogels voeden hun jongen wel honderden rupsen per dag, ook van de buxusmot. Het vermoeden bestaat dat de dode vogeltjes deze rupsen hebben gegeten.

Tientallen meldingen
Volgens Chris-Jan van der Heijden van Vogelbescherming Nederland komen er tientallen meldingen binnen over nestjes met dode koolmezen. Volgens hem neemt het aantal duidelijk toe.

Dode vogeltjes
Naast de Vogelbescherming zijn er meerdere bellers die vermoeden dat het te maken heeft met de bestrijdingsmiddelen die op de buxusplant gebruikt worden. Deze theorie wordt ook op sociale media ondersteund. Er werd onder meer een - achteraf gecensureerde - foto gedeeld met een nestje met zes dode vogeltjes, die zouden zijn gestorven na het eten van vergiftigde buxusrupsen.

Funest voor jonge vogels
Eerder stelde Dierenhulp Zeeuws-Vlaanderen al dat chemische middelen om de buxusrups te bestrijden funest kunnen uitpakken voor jonge vogels, die de rupsen eten en hun kleintjes ermee voeren. De Vogelbescherming gaat de theorie nog niet bevestigen en doet de komende tijd onderzoek.

Bron: de Gelderlander

door Guus van Rijswijck


REACTIES
henk | 4 juni 2018 | 16:32
Is er ook al onderzoek gedaan naar koolmezen die processierupsen eten,en eventueel aan de jonge geeft.de haartjes in de maag lijkt mij ook niet gezond.
Henk Vlug | 25 mei 2018 | 16:37
Als vogelbescherming nu eerst eens met een onderzoek komt of er gif wordt aangetroffen in de vogels wordt het beeld wat duidelijker. Over het algemeen wordt er een Bacillus preparaat gebruikt. Dat is een vorm van biologische bestrijding. Misschien heeft de sterfte ook een natuurlijke oorzaak. Dan is dit hele verhaal een storm in een glas water.
Jan de Geus | 25 mei 2018 | 13:01
Goed om te lezen dat er onderzoek wordt gedaan.
Ik vraag mij namelijk af of de oorzaak wel door bestrijdingsmiddelen komt. Zoals bekend zijn alle delen van de buxus giftig. De rupsen eten van de buxus maar zijn resistent tegen het gif. Zetten de rupsen het gif om in onschadelijke stoffen of slaan zij dit (deels) op in hun lichaam? Als de rupsen op deze manier het gif in hun lichaam vast houden zijn zij giftig en kunnen ook jonge vogeltjes dood gaan als zij met deze rupsen worden gevoerd. De ouder vogels hebben er blijkbaar geen last van. Bij mij thuis vangen koolmezen, pimpelmezen, huismussen, eksters en kauwen de buxusmotrupsen uit de heg, inmiddels geheel kaal en vervang ik later door een ander soort beplanting, en vliegen de hele dag af en aan. Weet dus niet wat dit met de jonge vogels doet. Het dood gaan van een of beide oudervogels, ten prooi aan kat of verkeer, dat de jongen geen overlevingskans hebben. Hoop dat er snel duidelijkheid komt wat de mogelijke oorzaak kan zijn.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM