Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
Sportsturf
Stad + Groen

Opknappen braakliggende kavels vermindert criminaliteit

vrijdag 2 maart 2018

Het opkalefateren van braakliggende kavels resulteert in minder geweld. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek uitgevoerd in Pennsylvania.

In plaats van misdaad te bestrijden met bijvoorbeeld strengere wetten, keken Amerikaanse onderzoekers naar andere manieren om criminaliteit aan te pakken. In een driejarige onderzoek werkten zij, de Pennsylvania Horticultural Society, een woningbouwvereniging en aannemers samen aan het opknappen van honderden van de meer dan 44.000 lege kavels in de Amerikaanse stad Philadelphia.

Kleine en grote ingrepen
In het onderzoek creëerden ze drie soorten kavels. In een deel werd enkel wat afval opgeruimd en het gras gemaaid. Een tweede groep kavels werd intensiever onder handen genomen en kreeg een parkachtige uitstraling. Er werd afval geruimd, het stukje grond werd geëgaliseerd en er werd nieuw groen aangeplant. Tevens werden deze kavels omheind, om bijvoorbeeld het dumpen van afval te ontmoedigen. De derde groep kavels fungeerde als controlegroep en bleef in zijn originele staat.

Minder geweld en veiliger gevoel
Nu is de situatie in de Verenigde Staten natuurlijk iets anders dan in ons kikkerlandje. Daar bestaat bijvoorbeeld maar liefst 15% van de grond in steden uit ongebruikte kavels. Toch brengt het onderzoek enkele effecten aan het licht die waarschijnlijk universeel toepasbaar zijn. Want wat blijkt? Relatief kleine ingrepen hebben een groots effect. Het opknappen van de kavels in Philadelphia verminderde de criminaliteit in de wijken met een maximum van 'slechts' 10%. In de armste wijken was het effect echter groter. Daar nam de criminaliteit af met ruim 13%, waarbij het wapengeweld daalde met bijna 30%. De algemene overlast en het aantal inbraken in de wijken daalden met 22 tot 30%. Bovendien nam het gevoel van veiligheid bij inwoners van de wijk toe.

Volgens een landschapsarchitect van de Universiteit van Illinois hét bewijs dat groen niet moet worden gezien als een 'triviaal extraatje', zo vertelt hij tegen Science Magazine. Het opknappen kostte volgens de onderzoekers 5 dollar per vierkante meter (ongeveer 4 euro), waar dan natuurlijk nog wat onderhoudskosten bijkomen.

Bron: Science Magazine

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM